Společnost Wolt vznikla před deseti lety ve Finsku a v současnosti už patří mezí zavedené značky také v Česku. Většina lidí má tuto firmu spojenou především s objednávkami jídla, ale Wolt postupně rozšiřuje nabídku a chce být doslova „obchodním domem v kapse“. Co to přesně znamená?

„Zaměřujeme na propojení našich kurýrů, které znáte z ulic, se zákazníky a prodejci – ať už to jsou restaurace, nebo obchody. Naším cílem je vytvořit obchodní dům v kapse. Začali jsme nejprve s nabídkou z restaurací, ale dál v tom pokračujeme, přidali jsme supermarkety a následovat budou další obchody,“ vysvětluje strategii v úvodu Byznys kafe František Cmunt.

Online nakupování potravin? Rozvážky až ke dveřím zůstávají záležitostí především větších měst:

V nové éře rozvozu potravin až ke dveřím zákazníků se staly dominantními obchodní řetězce a start-upy
Vyplatí se on-line nákup potravin? Výběr zboží je nutné dobře promyslet

Služby firmy Wolt jsou u nás nyní dostupné v necelé čtyřicítce měst, společnost ale plánuje expanzi i do dalších regionů. Podle Cmunta by měla tato služba postupně pokrýt všechna města nad 10 tisíc obyvatel. Firma si také vyhodnocuje, jaká je v daných městech poptávka a nabídka nebo o co a v jakou denní dobu mají lidé největší zájem. Mezi jednotlivými městy a zvyky tamních obyvatel jsou totiž rozdíly.

„Například v Praze je obědová špička protáhlá – lidé začínají obědvat dříve a končí později. Kdežto v Brně a v dalších i menších městech je čas obědů kratší. Nejčastěji si lidé objednávají z restaurací hamburgery, ty jednoznačně vedou. A dál to jsou jídla, která jsou dlouhodobě oblíbená, takže následují pizzy, Asie, ale i česká kuchyně,“ přibližuje ředitel pro maloobchodní prodej firmy Wolt.

Objevují se i netradiční objednávky

Nejčastěji se jídlo doručuje do kanceláří, ale přicházejí i netradičnější objednávky. Jako když kurýr vezl pětadvacet pizz k autobusu pro fanoušky, kteří odjížděli na fotbalový zápas. V létě pak míří přepravci jídla třeba i do parků, často ale i do hotelových pokojů. Velký trend je i spolupráce přímo se zaměstnavateli, kteří si mohou udělat firemní účet a objednávat přes něj na fakturu obědy svým zaměstnancům.

„Spolupracujeme s e-shopy, protože umíme doručit nákup k zákazníkovi do třiceti minut. Je to díky, tomu, že jsme technologickou firmou, která řeší hladké propojení takzvaného trojúhelníku – prodejce, kurýr, zákazník. Zjednodušeně to funguje tak, že ve chvíli, kdy odešlete objednávku, my dáváme okamžitě vědět prodejci, že jí má připravit a zabalit. Zároveň nejdeme kurýra, který je nejblíž, nebo mu to nejlépe navazuje na jeho trase. A on potom ve chvíli, kdy je ta objednávka připravená, jenom vyzvedává a doručuje,“ říká František Cmunt.

Ve všech městech či obcích už v dnešní době seženete službu, která vám oběd přiveze rovnou domů:

Rozvoz obědů nabízejí často také nemocnice nebo charitativní organizace.
Seniorů, kteří si nedokáží sami uvařit, přibývá. Řešením je dovoz obědů

Další rozšiřování možností objednávání z „obchodního domu v kapse“ je zapojení nabídky lékáren. Dále kurýři Woltu začali doručovat také drogerii, krmiva pro domácí mazlíčky, ale třeba i erotické pomůcky a další zboží, které lidé zrovna potřebují. Můžete si nechat dovézt i nákup z Albertu, Penny, Tesca a z dalších obchodních řetězců.

„V současnosti máme zhruba sedm tisíc aktivních kurýrů. Tuto práci může dělat v podstatě kdokoliv, kdo má telefon a nějaký dopravní prostředek, ať už je to elektrická koloběžka, kolo nebo automobil. Kurýry jsou často studenti nebo lidé, kteří mají jiné zaměstnání a chtějí si večer nebo o víkendech přivydělat,“ přibližuje ještě František Cmunt.

Kolik si můžou kurýři Woltu vydělat? Kdy nám budou zásilky doručovat drony a roboti? Jak se můžou obchodníci či restaurace zapojit do služby Wolt? A v čem se tato firma odlišuje od jiných doručovacích společností? Také to a mnohé další zajímavosti přiblížil v pořadu Byznys kafe František Cmunt, ředitel pro maloobchodní prodej firmy Wolt. Podívejte se na celý videorozhovor, který moderuje šéfredaktor centrální redakce Deníku Jan Klička.

Zdroj: Deník/Jakub Vítek