Vysvětlení urážky je účelové

ANO Kúdelova obrana působí šroubovaně a účelově. Prý si zakrýval ústa automaticky. Prý řekl soupeři, že je „fucking guy“, což jak víme ze seriálů de facto už v angličtině ani urážka není, slovo „fucking“, je v jazyce běžné. To by nemohlo Kamaru rozvzteklit a dovést ho až k tomu, že v tunelu stadionu udeřil protihráče do obličeje, čímž riskuje tvrdý postih.

NE Ve Slavii hráli a hrají fotbalisté tmavé pleti, je to už dnes mezinárodně proslulý tým, potkává se soupeři, v jejichž sestavách to hraje všemi barvami. Pro rasismus tam není místo. Glasgow bylo frustrováno prohrou. Kamara se mohl přeslechnout. Nebo má nafouklá aféra překrýt ostudné chování a trapnou prohru skotského celku.

Rasismus se nevyhnul ani „zlobivému dítěti“ italského fotbalu Mariu Balotellimu.
Rasismus jako nekonečná šňůra. Pět případů, které zahýbaly světem fotbalu

Slovo „opice“ je nepřijatelné

ANO Bělošská civilizace se na černoších tvrdě provinila. Ještě nedávno byli pro barvu pleti běžně uráženi. Jak ukázala reakce slávistických „ultras“, je rasismus mezi fandy rozšířen stále. Není divu, že tmaví hráči jsou na jakékoli projevy rasismu a xenofobie nesmírně citliví. Chápou je jako největší možnou urážku. Říct někomu „opice“, je tedy naprosto nepřijatelné.

NE Je známo, že se fotbalisté na hřišti urážejí a provokují, snaží se soupeře rozhodit. Musí být tedy zvyklí na ledacos a nerozbrečet se při každém slovním napadení. Hráči Glasgow slávisty napadali fyzicky se zřejmým úmyslem zranit je. I kdyby Kúdela použil slovo „opice“, není to projev rasismu, ale prostě nadávka někomu, kdo podle zfauloval jeho kamaráda.

Utkání osmifinále Evropské ligy mezi pražskou Slavií a Glasgow Rangers
Zdroj ze Slavie: Kúdelu napadl i Gerrard. Co je v kauze nejasné?

Skandál je zcela pochopitelný

ANO Překonání všech forem rasismu je celosvětové téma. Bílá civilizace si uvědomila svou odpovědnost za bezpráví minulosti.
Je tedy na místě, že se veřejnost věnuje tak silně Kúdelově údajné rasistické urážce. Stejně by se měli zachovat i spoluhráči a vedení Slavie. Neměli by kolegu krýt, ale řádně incident vyšetřovat.

NE Věnovat se jednomu slovu, které možná vůbec nebylo vyřčeno, je úchylné. Současná přecitlivělost na údajný rasismus je až směšná. I kdyby urážka padla, co to je proti prokopnuté hlavě brankáře Koláře? Odsudek si nezaslouží Slavia, nýbrž hráči Glasgow za násilnictví hraničící se zločinem.