Pod stanem, v chatce či v týpí tráví o prázdninách čas čím dál víc dětí. Letní tábory zažívají renesanci, vyplývá z údajů hygieniků, kterým táborníci svoje akce povinně hlásí, i z dat organizací, které pečují o děti a mládež.

Zdroj: Redakce

Během loňského léta se tak podle údajů ministerstva zdravotnictví na „zotavovacích“ a dalších podobných akcích pro účastníky mladší 15 let, jak se táborům po úřednicku říká, rekreovalo celkem 227 655 dětí. To je nejvyšší číslo minimálně od roku 2012, kdy resort uvádí podrobné informace.

Zdroj: Deník Data / David Valenta a Aleš Vojíř

Nejvíc dětí (skoro 38 tisíc) si loni užívalo na 286 táborech v Jihočeském kraji, následovaném Vysočinou a Středočeským krajem.

Zdroj: Deník Data / David Valenta a Aleš Vojíř

V interaktivní podobě si můžete data proklikat zde:

Kamarádi na celý život

Například Skaut pořádá každoročně přes tisíc táborů, letos na nich podle odhadů přivítá zhruba 32 tisíc dětí. Na nejvíce mladých junáků narazíte na jihu Čech, Vysočině a v Plzeňském kraji.

S „konkurenčním“ Pionýrem se zase loni rekreovalo skoro 22 tisíc dětí na 368 táborech. Letos jeho zástupci očekávají podobná čísla. 

„Letní tábor je příležitost vypravit se s kamarády v podstatě kamkoli, stačí k tomu louka, les a fantazie. Zážitky, stejně jako kamarádství, jsou skutečně často na celý život,“ říká mluvčí Pionýra Jakub Kořínek.

Bez mobilu, ale…

Čtyři pětiny rodičů, které v průzkumu oslovila agentura Kantar a Česká rada dětí a mládeže zastřešující organizace pečující o mladé Čechy, své děti na tábory v minulosti už poslaly.

„80 % rodičů již v minulosti své dítě na tábor poslalo, 6 % tak plánuje učinit do budoucna,“ komentuje výsledky mluvčí rady Soňa Polak.

Zdroj: Deník Data / David Valenta a Aleš Vojíř

Nejčastěji trávili léto jejich potomci v chatkách, stanech či na příměstských táborech organizovaných domy dětí a mládeže či Skauty a Pionýry.

Rodiče podle průzkumu považují tábory za místo, kde by si měli potomci odpočinout od moderních technologií. Paradoxně však často sami vyžadují kontakt s dětmi právě i pomocí moderních technologií.