Může toto omezené povinné očkování pomoci a nezruší ho nová vláda Petra Fialy hned po svém nástupu. A jaké vzory vidíme v zahraničí, od Rakouska, přes Německo až po Velkou Británii? Tomuto velmi žhavému problému se věnovala pondělní debata Café Evropa.

Očkovaných je příliš málo

V posledních týdnech se (nejen) evropské země potýkají s další vlnou nemoci covid-19. V mnoha z nich dosahují počty nově nakažených nejvyšších hodnot od začátku pandemie. Původní představy o tom, že s příchodem očkování budou lidé moci odložit ochranné pomůcky a život se konečně vrátí „do normálu“, se bohužel nenaplnily. Podle odborníků je problém především v nízké celkové proočkovanosti obyvatelstva, která brání ve vytvoření kolektivní imunity.

Rakousko ukázalo cestu

V České republice je proti koronaviru očkováno kolem 60 procent obyvatelstva, což je pod průměrem EU. Data přitom ukazují, že v zemích s vysokou proočkovaností je aktuálně znatelně nižší počet obětí v přepočtu na milion obyvatel než v zemích, kde vakcinace postupuje pomalejších tempem. Snahy politiků motivovat lidi k očkování však často nedopadají na úrodnou půdu a vlády tak přemýšlí, jak zabránit dalším vlnám Covidové pandemie.

Umělá inteligence nás začíná ohrožovat. EU navrhuje bezpečnostní opatření
VIDEO: Umělá inteligence nás začíná ohrožovat. EU navrhuje opatření

Rakousko jako první země EU přišlo s plánem plošného povinného očkování svých občanů. Povinnost nechat se očkovat zvažují i na Slovensku či v Maďarsku. Další země tento krok zavedly již dříve pro zaměstnance v určitých sektorech, především pro zdravotníky nebo pracovníky v domovech s pečovatelskou službou.

Kam se vydá Česko?

Dosluhující premiér Andrej Babiš sice odmítl rakouskou cestu, ale vláda zavedla zmíněné povinné očkování pro lidi nad 60 let a vybrané profese. V současné době se nad povinným očkováním vznáší mnoho otázek. Mělo by být v ČR zavedeno povinné očkování a nejednalo by se o přílišný zásah do osobní svobody jednotlivce? Bylo by z legislativního hlediska vůbec možné povinnost vakcinace zavést a vymáhat? Co je důvodem současné vyhrocené situace mezi zastánci a odpůrci očkování? Nemůže povinné očkování zdravotníků vyústit v nedostatek zdravotnického personálu, který je v současné době klíčový? Existují vůbec ještě nějaké způsoby, jak úspěšně motivovat občany k očkování bez nutnosti zavádění povinnosti očkovat se?

Na tyto a další otázky v pondělním Café Evropa odpovídali - Kateřina Baťhová, ředitelka Odboru mezinárodních věcí a EU, Ministerstvo zdravotnictví ČR, Národní koordinátorka pro očkování, Petr Smejkal, hlavní epidemiolog, Institut klinické a experimentální medicíny, Helena Truchlá, redaktorka Aktuálně.cz, Peter Zsapka, vedoucí Sekce mezinárodních vztahů a komunikace, Úřad veřejného zdravotnictví SR. Moderátorem debaty byl Luboš Palata, evropský editor Denik.cz

Debatu organizuje Evropská komise v ČR a EUROPEUM Institute for European Policy. Mediálním partnerem debaty je Deník.cz.

Café Evropa v DeníkuCafé Evropa v DeníkuZdroj: DeníkCafé Evropa je formát debatování pro širokou veřejnost, který má za cíl neformálním způsobem zatraktivnit diskutování evropských témat většímu okruhu posluchačů. Organizátory debat jsou Zastoupení Evropské komise v ČR, Kancelář Evropského parlamentu a Institut pro evropskou politiku EUROPEUM, ve spolupráci s regionálními středisky Europe Direct a Eurocentry. Cyklus diskuzí začal v prosinci 2015 a od té doby přinesl divákům přes 80 debat, během kterých měli možnost se zapojit do diskuze s experty z různých oblastí.

Diskuze Café Evropa probíhají v Praze i v regionech ČR a navštívili jsme s nimi již větší i menší regionální města, kde se s vámi i Deník.cz bude těšit na viděnou. V roce 2020 se projekt s ohledem na nepříznivý vývoj pandemie přesunul do online prostoru, díky čemu si našel i nové příznivce, ale v okamžiku, kdy to bude možné se těšíme s vámi na přímá setkání na živých debatách.

Debaty probíhají ve formátu 2-3 hostů a jsou moderovány jedním z našich zkušených moderátorů. Právě tento tým v roce 2021 doplnil Luboš Palata z Deníku. S Deníkem od letošního roku projekt diskuzí Café Evropa navázal mediální spolupráci. Materiály a záznamy z debat najdete jak na Denik.cz, na Facebooku Denik a regionálních FB, tak v tištěných vydáních Deníku.