Ve středu po poledni bylo téměř cítit, jak Čechům v Evropském parlamentu spadl kámen ze srdce. V klíčovém hlasování se podařilo uhájit jádro jako Evropskou unií uznaný ekologický zdroj energie.

Pomohl tomu osobně český premiér Petr Fiala, první předseda české vlády po dvanácti letech, který se postavil před europoslance a přímo ve Štrasburku hájil a vysvětloval české zájmy. „Chtěl bych vás proto při této příležitosti požádat, abyste tento složitě dojednaný křehký kompromis neodmítli,“ postavil se Fiala ve projevu za „taxonomii“, tedy zařazení jádra a plynu mezi zelené zdroje.

Poslanci Evropského parlamentu
Úspěch jádra a plynu. Europoslanci je zařadili mezi zelené investice

„Jaderná energie a plyn z bezpečných zemí jsou pro řadu členských zemí jediným nástrojem, jak v následujících letech našich společných klimatických cílů dosáhnout,“ zdůvodnil Fiala před europarlamentem, před který se naposledy takto postavil tehdejší premiér Mirek Topolánek.

Nezůstalo ale jen u toho. Fiala osobně přesvědčoval o podpoře jádra europoslance hned několika frakcí. Jak největších lidovců, tak i reformistů. Francouzský prezident Emmanuel Macron si vzal na starosti liberály, kde tvoří jeho straníci základ frakce. „Prostě si podělili práci,“ komentoval to jeden český europoslanec.

Pomoc z Kyjeva

Na pomoc přispěchali Čechům i Ukrajinci. Někteří europoslanci se totiž oháněli ruskou agresí proti Ukrajině jako důvodu, proč zamítnout plyn a tím pádem i jádro jako „zelený“ zdroj energie. Tyto argumenty v dopise europoslancům ale v předvečer hlasování vyvrátil ukrajinský ministr energetiky German Galuščenko, když jádro a plyn jako zelené zdroje podpořil. Podle kuloárních informací vznikl ukrajinský dopis na českou žádost.

Český premiér Petr Fiala při projevu v Evropském parlamentu 6. června 2022
Neodmítejte křehký kompromis, vyzval Fiala před hlasováním o jaderné energii

„Určitě to hodně pomohlo,“ ocenila krok Ukrajinců i místopředsedkyně evropského parlamentu Dita Charanzová za opoziční ANO. Také podle europoslance a místopředsedy ODS Alexandra Vondry znamenal ukrajinský dopis výraznou podporu ve vrcholící argumentační bitvě za jádro a plyn těsně před hlasováním.

I levičačky za jádro

V neposlední řadě pomohli Fialově úspěchu i čeští europoslanci. S výjimkou třech pirátských europoslanců podpořili jádro přímo či nepřímo všichni Češi. Obtížné to měly dvě levicové europoslankyně Radka Maxová a Kateřina Konečná. „Já jsem se snažila problém vysvětlovat kolegům, ale zůstala jsem v menšině,“ uvedla Maxová, která je členskou sociálně demokratické frakce. Předsedkyně KSČM Konečná byla ve své frakci extrémní levice a vyhraněných ekologů dokonce jediná, která včera jádro podpořila. „Nevím, jestli to pro mě nebude mít nějaké důsledky, Ale jsem na ně připravena,“ uvedla Konečná. Dodala, že z jejího pohledu pomůže výsledek středečního hlasování i rozvoji nových bezpečných jaderných technologií, jako jsou malé reaktory.