Minulý čtvrtek února napadla ruská vojska Ukrajinu. Na jejím území útočí na města i důležitou infrastrukturu a četné útoky bohužel míří také na civilní obyvatelstvo. V reakci na tento krok spolu země Evropské unie a členové NATO koordinují postup, který má cíl odradit Vladimira Putina od pokračování ve válce. Podpora Ukrajině se momentálně projevuje především dodávkami zbraní a ekonomickými sankcemi zasahujícími ruskou ekonomiku.

Ekonomické sankce zahrnují vyřazení Ruska z mezinárodního systému SWIFT nebo zmrazení rezerv ruské centrální banky. Tato opatření už zaznamenala první účinky, kdy jejich následkem výrazně oslabil kurz rublu. Někteří ekonomové pak očekávají postupné zhroucení ruského trhu.

Tématu „Ruská agrese na Ukrajině – dokážeme zastavit Putina?“ se dnes věnovala debata Café Evropa.

Hosty byli Věra Jourová, místopředsedkyně Evropské komise, komisařka pro hodnoty a transparentnost a Miroslav Karas, ředitel studia Ostrava České televize, bývalý zpravodaj v Moskvě a reportér z válečných oblastí Ukrajiny. Moderátorem byl Martin Vokálek, výkonný ředitel Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM. Debatu organizuje Evropská komise v ČR, a Institut pro evropskou politiku EUROPEUM. Mediálním partnerem debaty je Deník.cz.

Lidé u zničeného mostu na předměstí Kyjeva.
POSTUP BOJŮ: Město Cherson padlo. Ruský podnikatel vypsal odměnu na Putina

V debatě se hosté pokusili odpovědět mimo jiné na tyto otázky: Jaké dopady budou mít společné kroky zemí EU a NATO na Rusko? Jsou dodávky zbraní dostatečné nebo by se mělo přistoupit i k přímé vojenské podpoře? Mohou ekonomické sankce v tuto chvíli nějakým způsobem pomoci Ukrajině nebo se jedná spíše o krok, který se projeví až v dlouhodobějším hledisku? Je zhroucení rublu a celého ruského trhu reálné? Jak může současnou ekonomickou situaci Ruska ovlivnit Čína? A jak tyto sankce pocítí ruští obyvatelé?

Café Evropa v DeníkuCafé Evropa v DeníkuZdroj: DeníkCafé Evropa je formát debatování pro širokou veřejnost, který má za cíl neformálním způsobem zatraktivnit diskutování evropských témat většímu okruhu posluchačů. Organizátory debat jsou Zastoupení Evropské komise v ČR, Kancelář Evropského parlamentu a Institut pro evropskou politiku EUROPEUM, ve spolupráci s regionálními středisky Europe Direct a Eurocentry. Cyklus diskuzí začal v prosinci 2015 a od té doby přinesl divákům přes 80 debat, během kterých měli možnost se zapojit do diskuze s experty z různých oblastí.

Diskuze Café Evropa probíhají v Praze i v regionech ČR a navštívili jsme s nimi již větší i menší regionální města, kde se s vámi i Deník.cz bude těšit na viděnou. V roce 2020 se projekt s ohledem na nepříznivý vývoj pandemie přesunul do online prostoru, díky čemu si našel i nové příznivce, ale v okamžiku, kdy to bude možné se těšíme s vámi na přímá setkání na živých debatách.

Debaty probíhají ve formátu 2-3 hostů a jsou moderovány jedním z našich zkušených moderátorů. Právě tento tým v roce 2021 doplnil Luboš Palata z Deníku. S Deníkem od letošního roku projekt diskuzí Café Evropa navázal mediální spolupráci. Materiály a záznamy z debat najdete jak na Denik.cz, na Facebooku Denik a regionálních FB, tak v tištěných vydáních Deníku.