Vše začalo tím, že letos v lednu NCOZ obdržela trestní oznámení ministerstva financí týkající se podezřelých okolností jednoho dotačního projektu ve výši cca 20 milionů Kč. Při prověřování žadatele o dotaci kriminalisté zjistili, že jde o mnohem rozsáhlejší případ.

„Podle našich závěrů měl žadatel od roku 2011 do současné doby v 17 případech na smyšlené vědecké projekty postupně vyčerpat z rozpočtu Evropské unie a ze státního rozpočtu České republiky dotace ve výši téměř 130 milionů Kč, kdy dalších 130 milionů Kč se pokusil vylákat. Na vytváření fiktivních podkladů se měly podílet i další dvě osoby,“ informoval Jaroslav Ibehej z NCOZ s tím, že k vylákání dotací měl obviněný muž založit řadu offshore společností, které ve skutečnosti sám ovládal.

Josef Oplt, strážník městské policie v Doksech. Ilustrační foto.
Velká odvaha. Strážník chytil neregistrovaný dron rukou. Byly v něm drogy

Pomocí nich měl vytvářet fiktivní nabídky a výběrová řízení. Získané prostředky z dotací pak měl postupně převádět na účty zmíněných společností, ke kterým měl dispoziční právo.

„Většinu takto získaných finančních prostředků měl muž použít pro svoji soukromou spotřebu či na investice do dalšího movitého i nemovitého majetku. V rámci úkonů trestního řízení byly na bankovních účtech, nemovitých a movitých věcech zajištěny hodnoty za více než 60 milionů Kč. Mimo jiné došlo k zajištění více než tisícovky modelů železničních vláčků (v mnohamilionové hodnotě), automobilů či bagru,“ dodal Ibehej.

Obžalovaným hrozí deset let 

Ve věci jsou stíhány tři fyzické osoby pro trestné činy poškození finančních zájmů Evropské unie a dotační podvod. Hlavní pachatel, který byl vzat do vazby, je navíc obviněn z trestného činu legalizace výnosů z trestné činnosti. Dále bylo zahájeno trestní stíhání tří právnických osob. Dvě jsou obviněny z trestného činu legalizace výnosů z trestné činnosti a jedna právnická osoba je stíhána pro trestné činy poškození finančních zájmů Evropské unie a dotační podvod.

V případě pravomocného rozsudku hrozí obviněným fyzickým osobám trest odnětí svobody až na 10 let.

Ilustrační fotografie.
Podvodů na seniorech přibývá. Šmejdi mají další trik, vydávají se za vnoučata

Na uvedené věci spolupracovala NCOZ s Finančním analytickým úřadem, Generálním finančním ředitelstvím a ministerstvem průmyslu a obchodu. Vzhledem k tomu, že většina získaných prostředků pocházela ze zdrojů Evropské unie, převzala dozor nad prověřováním evropská pověřená žalobkyně Úřadu evropského veřejného žalobce.

Tento úřad, který sídlí v Lucemburku, začal fungovat letos v červnu. Svého zástupce v něm má 22 států. Nejvyšší žalobkyní je Laura Codruța Kövesi z Rumunska.