Není to ještě žádný ráj, ale k žití to už je. Sever Itálie, který před rokem katastrofálně zasáhla první vlna pandemie covidu, má dnes epidemii pod kontrolou. V počtu obětí na milión obyvatel už dávno Česko Itálii předstihlo, podobně jako v „náloži nákazy“.

Při přepočtu na počet obyvatel dnes v Itálii umírá méně než polovina lidí oproti Česku. Také v podílu lidí, kteří už byli očkováni, je Itálie s více než 12 procenty naočkovaných před Českem.

Zimní oblečení
Obchod se zimním oblečením ochromil covid. Unie řeší, co s tisíci tunami zboží

Největší rozdíl je však podle generálního konzulav Miláně Jiřího Kuděly v chování lidí, které především na severu Itálie, v první vlně nejpostiženějším, prošlo zásadní změnou.

Už rok se nosí roušky

„Poučení bylo hlavně v tom, že se Italové báli udělat nějaká výraznější rozvolnění,“ uvádí Kuděla. Dodává, že od té doby až dosud Italové ani na ulicích nesundali roušky a respirátory. A to i v krátkém období v létě, kdy to bylo oficiálně mimo vnitřní objekty povoleno.

„Povinnost mít proticovidové masky v obchodech, ve službách, na úřadech, ve veřejné dopravě byla neustále a trvá i nyní,“ vysvětluje hlavní rozdíl český generální konzul v Miláně.

Cestování v době koronaviru
Turistika vydělávala EU stovky miliard euro. Teď ji musí unie zachraňovat

„Vše bylo vedeno snahou, aby se to, co se dělo na jaře v nejzasaženějších hustě osídlených provincích, už neopakovalo.“ Velmi tvrdá omezení byla pak s předstihem vyhlášena jak na Vánoce, tak nyní i na Velikonoce. Zakázány jsou mimo jiné i cesty mimo bydliště.

Rozdíl oproti Česku byl podle Kuděly v tom, že v Itálii se nikdy neotevřela obchodní centra, ale naopak zůstaly otevřené mnohé malé obchody. A z jara se poučilo i zdravotnictví a přes léto zvýšilo počet lůžek intenzivní péče na dvojnásobek.