V dalším díle pravidelného podcastu Deníku „Evropa pro Čechy” se šéfredaktorkou Euractivu Anetou Zachovou a evropským editorem Deníku Lubošem Palatou se budeme zabývat novým plánem Evropské komise na co nejrychlejší závislosti Evropské unie a tím i Česka na ruském plynu.

Za tři sta miliard eur by se mělo zajistit nejen lepší propojení EU plynovody a ropovody, přechod na jiné dodavatele, ale zároveň by se měl urychlit přechod EU na odnovitelné zdroje. Tady Evropská unie sází na vodík, tepelná čerpadla, na rychlou výstavbu solárních elektráren, hlavně na střechách evropských domů, ale také na úspory energie.

Maďarský premiér Viktor Orbán
PODCAST: Maďarsko nesouhlasem s embargem na ropu vydírá Brusel

Mnohé z toho je třeba udělat co nejrychleji, protože přes plnění plynových zásobníků je příští zima, kdy nemusí skončit ruská agrese na Ukrajině, pro Evropskou unii velkým rizikem, protože je stále v mnohém vydána na pospas agresivnímu Rusku.

Jak na to reaguje Česko a je správné, že uvažuje spíš o těžbě uhlí, než o zrychlení výstavby solárních či větrných elektráren? O tom a o mnohém dalším je dnešní podcast Evropy pro Čechy. Podcast Deníku „Evropa pro Čechy“ o dění nejen v Evropské unii vysíláme každou středu ve 12:00. Pořadem provází evropský editor Deníku Luboš Palata, hostem je Aneta Zachová, šéfredaktorka Euractivu.