Co se děje v Polsku.Co se děje v Polsku.Zdroj: DeníkNejvýraznější tvář protestů - tzv. strajku kobiet, stávky žen - Marta Lempartová čelí dnes trestnímu stíhání kvůli organizaci demonstrací v době pandemických opatření. Mohla by jít i na osm let do vězení. Prokuratura ji viní z ohrožení zdraví, urážky veřejného orgánu – myšleno policistů, podněcování k násilí ad. Lempartová sice slibuje další boj za práva žen, ale zdá se, že Polky samotné již rezignovaly.¨

Česko - tradiční potratová velmoc

Ženy se podle deníku Gazeta Prawna rychle přizpůsobily situaci. Na potraty vyrážejí za hranice. Jezdí nejenom do tradiční potratové velmoci České republiky, ale i do Německa, Rakouska nebo Španělska. Agentury a neziskové organizace, které ženám v této situaci pomáhají, potvrzují nárůsty počtu dotazů i realizovaných výjezdů za zákrokem.

Rakouské horské středisko Ischgl se smutně proslavilo v celé Evropě jako místo, odkud se virus rozšířil bleskově po celém kontinentu. V půlce března 2020 byla vyhlášena karanténa.
U sousedů v Rakousku: Hotel Europa, kde se objevil první covid, už zkrachoval

„Od začátku roku je to každý den minimálně jeden. Polovina z nich přerušení podstupuje kvůli vadě plodu,“ citoval deník Zuzannu Dziubanovou z organizace, které se specializuje na výjezdy do Německa.

Nález ústavního soudu, totiž zakázal i možnost interrupce v případě vážné vývojové vady plodu, což byla v předchozích letech jedna z mála možností, jak přerušení těhotenství legálně v zemi podstoupit. Podle průzkumu, který pro deník Rzeczpospolita zpracovala agentura IBRiS přesně měsíc po zveřejnění nálezu ve sbírce, jen dvanáct procent Poláků s tímto zpřísněním souhlasí. Skoro 70 procent je naopak pro nějakou formu zmírnění, 17 procent z nich dokonce pro povolení potratů do 12. týdne bez udání důvodu.

Kampaň na ulicích

Měsíc zároveň trvá v zemi protiaborční kampaň, financovaná ze soukromých zdrojů Nadace Naše děti, za níž podle médií stojí ultrakonzervativní část politického a církevního spektra. Po celé zemi byl na obřích billboardech k vidění osamocený nenarozený plod s textem, že i on věří rodičům a drobnou informací o místním, často církevním, hospici pro nenarozené děti. Má to být cesta, jak umožnit dítě s vadou donosit a nezvolit řešení potratem. „Matku udrží při životě, aby porodila mrtvé dítě, nebo dítě, které nemá žádnou šanci na další přežití,“ popsala takové zařízení Gazeta Wyborcza. 

V Jiříkově kvete obchod i v době covidové, hranici totiž tvoří zábradlí.
U sousedů v Německu: Zavřené hranice? Cigarety se pašují předáním přes zábradlí

Komentáře liberálních médií se často shodovaly, že zde již nejde o dítě nebo matku, jediným zájmem je zabránit interrupci. Podle již zmíněného průzkumu je v Polsku deset procent lidí, které by potraty v zemi zcela zakázaly.

V březnu vystřídaly kampaň s plodem nové reklamy. Dětským písmem je na billboardech po celé zemi napsáno: Milujte se, maminko a tatínku. Vyznění této kampaně zatím není jasné. Feministka a publicistka Agnieszka Graffová k tomu jen sarkasticky v textu pro Wyborczu podotkla, že lze v Polsku do půli roku očekávat i zákaz rozvodů.

Nová rubrika U sousedů
U sousedůU sousedůZdroj: DeníkV dnešní době víme často mnohem více o tom, co se děje na druhém konci světa, než co se děje těsně u našich hranic, v sousedních zemích České republiky. Proto jsme se rozhodli vám odlehčenou formou přinášet na tomto místě každou neděli zprávy o tom, co se děje „u sousedů“, tedy v Česku, Polsku, Německu a Rakousku. Informovat vás budou lidé, kteří buď v daných zemích žijí, jako Tomáš Skřivánek na Slovensku, Martin Kratochvíl v Polsku, nebo působí u hranic, jako Alexandr Vanžura v Děčíně, nebo doyen naší rubriky Vladimír Majer z jižních Čech. Občas přispěji středoevropským pohledem do rubriky i já, evropský editor Luboš Palata, a je možné, že časem přibereme ještě další kolegyně, či kolegy. Přejeme hezké nedělní počtení.