Videohry v Unii dnes hraje 73 procent dětí ve věku šest až deset let a do věku 14 let je to dokonce 84 procent. Tyto hry ale mohou kvůli své nabídce placených služeb způsobit dětem a mladistvým závislost na hazardním hraní (gamblingu).

Videohry totiž kromě základní nabídky postupně dítěti nabízejí další, placené služby, jež v základní nabídce nejsou. Dítě je tak dál naváděno, aby si kupovalo nové a nové služby. A právě tyto praktiky mohou v dětech a mladistvých vytvořit závislost na hazardním hraní a sázení, stojí v argumentaci Evropského parlamentu.

Kurzové sázení patří mezi nejoblíbenější hazardní hry v Česku
Hráči pokeru a sázkaři se bouří proti Stanjurovi. Deníček výher si nepovedou

„Dlouhodobě se věnuji ochraně dětí v online prostředí, a toto je další případ, kdy je dobré se podívat na možnosti, jak děti chránit před závislostmi. Když je dítě nuceno zaplatit, aby si mohlo zahrát, je to špatně. Proto prosazujeme, aby tyto dodatečné placené služby mohli rodiče v nabídce úplně vypnout,“ podpořila výzvu Bruselu místopředsedkyně Dita Charanzová.

Výhrady mají i Piráti

K části výzvy mají výhrady pirátští europoslanci. „Piráti se staví negativně k povinnosti ověřování věku hráčů, protože to by vedlo ke ztrátě anonymity na internetu. Nesouhlasíme s tím, že by měl videoherní průmysl do budoucna zavést nástroje automatických filtrů, a monitorovat tak komunikaci mezi uživateli,“ uvedl europoslanec Marcel Kolaja.