„Výstava má ve městě tradici. Za uplynulých ročníků jsme přivítali na čtrnáct tisíc návštěvníků," řekla Jana Obstová, ředitelka Městské knihovny v Kraslicích na Sokolovsku, která výstavu zaštiťuje.

V prostorách digitálního kina v domě kultury jsou kraslice umístěny v pětadvaceti vitrínách. Další originální kousky jsou pak v košících. Jen instalace výstavy trvala dva dny. Na místě předvádí zdobení velikonočních vajíček i samotní členové asociace.

Například devatenáctiletý Jakub Poulíček je v Kraslicích už podesáté. Zabývá se batikováním. „Začínal jsem se zdobením kraslic jako dítě už v devíti letech. To po vzoru mého otce," řekl Jakub, který připouští, že na mladého muže jde o netradiční koníček. Svědčí o tom i fakt, že asociace má pouze devět mužských členů z celkového počtu 200.

Do Kraslic dorazil i se svým otcem Pavlem. Ten batikuje už dlouhých padesát let. „Začínal jsem také v devíti letech jako můj syn," poznamenal Pavel Poulíček. Za ta léta už ozdobil stovky kraslic. „Dopočítat se přesného počtu bych ale nezvládl," pousmál se.

Těší ho, že sbírka asociace, která je jinak umístěná v Libotenicích na Litoměřicku, se stále rozrůstá. „Pyšnit jsme se mohli 4 500 kusy originálních velikonočních vajíček. Za uplynulých pět let se sbírka rozrostla o 1500 vajíček. Navíc pozvolna roste i počet našich členů," pochvaloval si Poulíček.

Na výstavě je k vidění například i zdobení jezerní sítinou nebo voskovým reliéfem, ale třeba i drátkováním. Výstavou město Kraslice, jehož název ale nemá s Velikonoci nic společného, neboť vychází z německého slova Graslitz, v překladu palouk, vítá příchod jara.

Ve velkém sále kulturního domu pak zároveň začala jarní výstava. K vidění tam jsou stará řemesla a celá řada výrobků s velikonoční a jarní tematikou. Ta bude přístupná až do sobotních 17 hodin. Výstava vajíček pak potrvá až do nedělních 17 hodin.