Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Upečte si tradičního beránka z máku

Liberecký kraj - Rozhovor s pekařem Jiřím Mikulou o Velikonocích, zvycích spojených s těmito svátky i o dobrotách, které bývají tradičně na talíři.

18.3.2013
SDÍLEJ:

Pekař Jiří MikulaFoto: archiv

Stejně jako k Vánocům patří vánočka a k posvícení pěkně vypečená husa, Blížící se Velikonoce si málokdo dovede představit třeba bez mazance. Je ale i spousta jiného pečiva, které k největším křesťanským svátkům patří. O dobrotách i specialitách může vyprávět pekař Jiří Mikula z Turnova, který navíc přidává recept na krajovou specialitu.

Blíží se svátky jara, jaké typické velikonoční pochoutky se vám vybaví?

Na velikonoční stůl určitě patří mazanec, jidáš a pro Český ráj tolik typický makový beránek.

Makový beránek?

Ano. Každý jistě zná recepty na tuto velikonoční laskominu z piškotového, šlehačkového, tvarohového nebo biskupského těsta. Ale v Českém ráji se od nepaměti pečou beránky makové. Červená pole máku se totiž kdysi rozprostírala v celé této oblasti až do podhůří Krkonoš a drobné černé kuličky se tak staly oblíbenou kulinářskou surovinou.

Zajímavé. Prozradíte recept?

Určitě, není tajný. Budete potřebovat: 120 g středně mletého máku, 1 vejce, 200 g polohrubé mouky, 150 g cukru krupice, 50 g rozehřátého másla, ¼ l vychladlé silné černé kávy, ½ prášku do pečiva, citronovou kůru, ořechy a rozinky. Nejprve si vyšleháte vejce s cukrem a pak postupně přidáváte mák, mouku smíchanou s práškem do pečiva, máslo a vychladlou kávu. Na závěr přimícháte citronovou kůru, ořechy a rozinky. Směs nalijete do předem vymazané a vysypané formy (dobře chutná, když formu vysypete kokosem) a posléze pečete ve středně vyhřáté troubě 40 50 minut.

Zmínil jste mazance. Jak poznat poctivý mazanec od toho „velkovýrobního"?

Bohužel těžko. Poctivý mazanec, jehož základem je omládek z droždí, mouky a mléka, má být vláčný, měkký a voňavý. To je dáno použitím kvalitních surovin, jako je máslo nakombinované s trochou tuku, vejce a mléko de facto přísady, které v těch „velkovýrobních" nenajdete. Tam je nahrazuje voda a přísady prodlužující trvanlivost, proto chutnají jako loupák. Dalším varovným signálem by měla být pro zákazníky cena, která je u těchto mazanců nižší.

Existují další přísady, které do mazanců dáváte?

Každý má jistě vlastní recepturu. My do nich přidáváme rozinky a navrch je posypeme mandlemi. Nicméně finální harmonie chuti je závislá na poměru surovin.

Jaký je aktuální velikonoční trend? Lidé si spíše kupují mazance a beránky, nebo je sami pečou?

Trend, který pozoruji, se netýká přímo Velikonoc, ale platí obecně. Stále více lidí chce přesně vědět, od koho a jaké potraviny kupuje. Proto vyhledávají své „potravináře" konkrétní pekaře či řezníky, kterým dávají přednost před velkými řetězci. Ty totiž často provází skandály s kvalitou potravin.

Pečete o Velikonocích pro své blízké? Pokud ano, tak co?

Tady asi platí zlaté české pořekadlo kovářova kobyla chodí bosa. Musím se přiznat, že jsem spíše vděčným strávníkem a rádcem. U nás doma totiž výhradně peče manželka, a to nejenom o Velikonocích. Do práce zapojí i naše děti, což jsem velice rád, protože se při tom zabaví a do budoucna se i něco naučí. Pečou doma často dinosaury z tvarohového těsta, ale na Velikonoce použijí formu na beránka. A už se těším, až dcera bude kreslit mašličku a očička.

Jak trávíte Velikonoce?

S rodinou. Děti se těší na pomlázku, a tak jezdíme na koledu k babičkám a dědečkům. Velikonoce už nejsou to, co bývaly. Obzvlášť ve větších městech. Vytrácejí se tradice a zvyky, což je velká škoda. Naštěstí na vesnicích se ještě udržují.

Kdo je Jiří Mikula

Pekař a majitel pekárny a cukrárny Mikula. Peče housky, chleby, sladké, slané i různé speciální pečivo výhradně z čerstvých surovin od lokálních dodavatelů. Je držitelem certifikátu Regionální produkt Českého ráje. Jeho pekárny najdete v Turnově, Mnichově Hradišti, Semilech, Jablonci nad Nisou a okolí.

V únoru otevřel novou prodejnu v Turnově v Hluboké ulici, kde mají zákazníci možnost dostat čerstvý chléb přímo z pece, a druhou otevře na konci března v Železném Brodě. Právě v této pekárně a cukrárně mají pro návštěvníky připravené příjemné posezení a pro maminky s dětmi i koutek na hraní, kam se vejde i trampolína. Pro věrné zákazníky navíc připravili bonusový systém se soutěží.

Autor: Redakce

18.3.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Mráz na podzim. Ilustrační foto.
3

Následující čtyři týdny budou teplotně mírně nadprůměrné

Plameny v sobotu dopoledne zachvátily motorest v sousedství dálnice D10 u Hlavence na Praze-východ.
AKTUALIZOVÁNO
4

VIDEO: Kvůli požáru motorestu byly uzavřeny pumpa i dálnice D10

Pospíšil chce být předsedou TOP 09, připravil by stranu na blížící se volby

Pokud europoslanec Jiří Pospíšil příští neděli vystřídá ve funkci předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska, chce se soustředit v první řadě na přípravu komunálních a senátních voleb. Řekl, že za překážku pro vedení TOP 09 nepovažuje svoje angažmá v evropské politice. Existuje řada europoslanců, kteří úspěšně vedou politické strany, uvedl. Jako nejbližší příklad zmínil šéfa slovenské opoziční strany Svoboda a solidarita a europoslance Richarda Sulíka.

Zimbabwe slaví, že Mugabe padne, ten ale odstoupit nechce

/VIDEO/ Tisíce Zimbabwanů vyšli do ulic hlavního města Harare, aby oslavili armádu, která odstavila prezidenta Roberta Mugabeho, a současně vyzvali třiadevadesátiletého diktátora, aby konečně rezignoval. Ten ale stále odmítá podobné prosby vyslyšet.

Nepodléhejte panice, vyzval vůdčí politické strany německý prezident

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier varoval politické strany, které se snaží vytvořit novou vládní koalici pod vedením kancléřky Angely Merkelové, aby se nezabývaly panickými debatami o nových volbách.

AKTUALIZOVÁNO

U Bělče se srazila dvě auta. Dva lidé zemřeli, další tři transportoval vrtulník

V lesním úseku poblíž obce Běleč na Kladensku se v sobotu patnáct minut před 17. hodinou čelně srazila dvě osobní auta. Nehoda má tragické následky: dva mrtví a tři zranění lidé. Po nehodě zůstaly osoby zaklíněné ve vozidlech. Na pomoc jim proto okamžitě letěl vrtulník. Pro dva z nich už bohužel zbytečně.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT