4 velké kotlety, 1 PL hořčice, sůl, pepř, 1 "kvašák" (nebo nakládanou okurku), 200 g domácího uzeného (nebo moravské uzené), 4 vařená vejce, 4 PL domácího sádla, 1 dcl červeného vína, brambory na "kašu" a trocha čerstvého kopru, 1 cibule, 1PL sádla.

Kotlety rozklepeme, osolíme, jemně opepříme, povrch pomažeme hořčicí, každou kotletu poklademe 1/4 okurky, celým vejcem, 50g uzeného a pevně smotáme a zašpendlíme špejlí. v litinovém kastrolu rozehřejeme sádlo, na kterém opečeme kotlety ze všech stran, podlijeme cca 3 dcl vývaru, přikryjeme poklicí a dáme do trouby cca na 50 minut péct při 220 °C. Měkké kotlety vyjmeme z hrnce, do výpeku přilijeme 1 dcl červeného vína a vaříme, až přestaneme víno z výpeku cítit a šťávu na mírném ohni zredukujeme.

Na horké brambory dáme plátek másla a přikryjeme poklicí. Na sádle zpěníme cibulku dorůžova, kterou rozmixujeme a přidáme k bramborám a rozšťoucháme, až z nich bude hladká kaše. Dochutíme solí a vmícháme na jemno nakrájený kopr.