Na salát: krabička sálatu polníček, 2 hrsti mungo klíčků (fazole), 6ks žampionů, cherry rajčátka, ředkvičky, kvalitní šunka od kosti
Na domácí balkánský sýr: tvrdý tvaroh (například na strouhání), 150ml vody, 6g soli
Na ztracené vejce: 250ml vody, 50ml octu, 2 vejce
Na zálivku: 2 lžíce třtinového cukru, 2 lžíce jablečného octu, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce vody, mořská sůl, čerstvý mletý pepř

Na salát si u propláchneme polníčkový salát, rajčátka nakrájíme na poloviny, ředkvičky na kolečka. Šunku nakrájíme na proužky, žampiony na plátky. Na keramické pánvi opečeme proužky šunky společně s plátky žampionů, přidáme drcený kmín, případně opepříme. Do jednotlivých talířů vkládáme salát, rajčata, ředkvičky, opečenou šunku, žampiony, mungo klíčky, rozdrobíme domácí balkánský sýr a na vrch položíme ztracené vejce. Pokapeme zálivkou. Na klíčky z fazole mungo. Do nízké mísy vložíme fazole a zalijeme vodou. Dáme na teplé místo odpočinout. Druhý den fazole propláchneme a takto opakujeme zhruba 3-4 dny dokud se nevytvoří klíčky. Na domácí balkánský sýr si vezmeme uzavíratelnou krabičku, nalijeme do ni vodu a přidáme sůl. Promícháme a vložíme tvrdý tvaroh. Uložíme na týden do lednice. Na ztracené vejce si vezmeme rendlík a nalijeme do něj vodu spolu s octem, přivedeme k varu. Vejce si po jednom kuse rozbijeme do misky. Jakmile se voda s octem začne vařit, vařečkou vytvoříme uprostřed vír, do kterého pomalu a lehce vlijeme vejce z misky. Stáhneme oheň a vaříme 3 minuty. Vejce pomalu vyndáme z rendlíku a dáme do misky odpočinout na další 3 minuty. Takto postupujeme i s dalším vejcem. Na zálivku smícháme všechny ingredience a necháme odpočinout.