Ingredience:
Na těsto:

2 hrnky (250 ml) polohrubé mouky
¾ hrnku oleje – já dala slunečnicový
2 jogurty (já dala borůvkový a čokoládový Choceň, lze podle sebe)
2 vejce
Prášek do pečiva
Vanilkový cukr
Trochu mléka na případné zředění
Pro diabetiky – 10 střilků tekutého sladidla (např.Huxol), jinak cca ½ hrnku cukr krupice
Náplň:
3 tvarohy (já měla jaroměřický v staniolu)
3 vejce
Asi 750 g borůvek (lze i méně)
Cukr dle chuti, pro diabetiky buď dia cukr, nebo není potřeba (já nedávám)


Suroviny na těsto vymícháme pečlivě do hladka. Pokud je to příliš tuhé a husté zředíme trochou mléka, aby šlo těsto dobře rozetřít na pekáč.
Na náplň vyšleháme vše kromě borůvek do hladka, osladíme dle chuti. Přidáme asi třetinu borůvek a opatrně promícháme.
Rozehřejeme troubu na 200°C. Pekáč vyložíme papírem nebo folií na pečení a na to opatrně rozestřeme těsto. Pak dáme náplň a rovnoměrně potřeme. Povrch posypeme zbytkem borůvek. Teplotu snížíme cca na 160°C a pomalu upečeme do růžova, asi 25 minut a 10 minut necháme dojít při vypnuté troubě.
Vždy se řídíme vlastní troubou, každá peče jinak. Tvaroh nesmí být vysušený, naopak krásně vláčný.