Ingredience: (10 porcí)
Králík:
10 králičích stehen
Česnek 250g
Slanina špek 400 g
Sůl 100g
Pepř černý mletý 2g
Kopřivy se špenátem:
Olej slunečnicový 100ml
Cibule šalotka 100g
Česnek 30g
Špenát čerstvý 500g
Kopřivy čerstvé 500g
Sůl a pepř na dochucení
Velikonoční nádivka:
Žemle 500g
Mléko polotučné 200ml
Vejce 6 ks
Máslo 150g
Sůl, pepř a muškátový oříšek na dochucení
Uzené maso (nejlépe od žeber) 350g
Kopřivy čerstvé 250g
Cibule 150g
Petrželka nasekaná 20g
Pažitka nasekaná 10g


Příprava králičích stehýnek:

Stehýnka si omyjeme a od kloubu směrem k pánvi vykostíme (není nutností) do vykostěného stehýnka vložíme špek a svážeme motouzem. Nakrájíme si česnek a slaninu na malé kostičky a vložíme do pekáče. Společně je necháme rozpustit na kamnech a poté do pekáče vložíme osolená a opepřená stehýnka. Po opečení stehýnek z obou stran je zalijeme mírně vývarem (který jsme si udělali z kostí ze stehen). Vložíme do trouby rozehřáté na 160 stupňů a pečeme cca 1,5 hod.

Příprava velikonoční nádivky:

Žemli si nakrájíme na kostičky cca 2,5 cm a dáme ji do trouby vysušit. Vysušenou žemli zvlhčíme mlékem. Uzené maso si dáme na pánev společně s cibulí, opečeme ho a necháme vychladnout. Do mísy si rozbijeme vejce přičemž oddělíme žloutky od bílků. Žloutky našleháme s máslem a trochou mléka, přidáme nasekané bylinky s kopřivou, osolíme, opepříme a přidáme muškátový oříšek. Vše společně s uzeným masem vmícháme do namočené žemle. Z bílků si vyšleháme pevný sníh který osolíme a opět vmícháme do směsi. Takto připravenou směs ještě ochutnáme a popřípadě ji dochutíme solí. Poté ji vložíme do vymaštěné formy nebo pekáče a pečeme při 170°C 30-35 minut.
Po upečení ji necháme vychladnout a nakrájíme na porce.

Příprava kopřiv se špenátem:

Omyté kopřivy a špenát si důkladně omyjeme a osušíme. Z kopřiv otrháme lístky a špenát zbavíme středového stonku aby nám zůstali jen čisté lístky. Vše natrháme nebo nakrájíme na větší kousky. Rozehřejeme si na pánvi olej a přidáme na jemno nakrájenou cibuli, kterou zpěníme společně s česnekem a poté přidáme natrhané kopřivy a špenát. Osolíme, opepříme a necháme mírně osmahnout.

Podávání:

Na nahřátý talíř si položíme ohřátou nádivku ke které přidáme směs z kopřiv a špenátu na kterou položíme upečené a rozkrojené králičí stehýnko, které polijeme výpekem ze slaniny a česneku. Ozdobíme snítkou tymiánu.