Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu
Česko vítá jaro

Švadlenčina polévka

Recept nám poslala Ladislava Staffenová z Jablonce nad Nisou.

5.3.2013
SDÍLEJ:

Jaro na talíři.Foto: Deník

Ingredience:
100 g sýrových nití
5 ředkviček
1 mrkev
3 brambory (mohou být i uvařené)
2 smetany na vaření po 190 g
2 vejce
Cca 200 ml vody nebo vývaru
Kousek másla,
pár lístků libečku, bazalky nebo jiné bylinky – třeba pažitka, petrželka apod.
Pepř, případně sůl či maggy na dochucení


Na másle orestujeme na plátky nakrájené ředkvičky, mrkev, brambory na drobné kostičky.
Do kastrolu vysypeme orestovanou zeleninu, přilijeme vývar nebo i jen vodu, jen do výše zeleniny a povaříme cca 7 minut – nebo dle chuti, my nemáme rádi rozvařenou zeleninu.
V nádobě si rozkvedláme smetany, 2 vejce, nadrobno nakrájené bylinky a nadrobno pokrájené nitky. Trochu opepříme. Přidáme do polévky a necháme projít velmi mírným varem asi 8 minut, raději ode dna mícháme. Není třeba zahušťovat, zhoustne sýrem, smetanou a vejci. Dochutíme dle své chuti, vypneme a ještě necháme 10 minut na spojení chutí. Pozor na sůl, ten sýr je dost slaný, raději ochutnávejte.
Polévka je velmi vydatná.

Autor: Vanda Topinková

5.3.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto.
4

Týraných důchodců výrazně přibývá. Trápí je mladší manželky

Ilustrační foto.
1

Nehoda vlaku: Náhoda? Provokace? Nebo šlo o teroristický čin?

Jiří Hynek: Mladé muže je třeba připravit na případnou obranu vlasti

Do boje o Hrad ho poslali poslanci. Jiří Hynek, 56letý rodák z Ústí nad Labem, budí kontroverze zejména svým nápadem zavést povinný tříměsíční výcvik pro mladé muže. Kromě toho, že je podnikatelem a politikem, je také  myslivcem, a jak vyplynulo během našeho setkání, i kuchařem.

DOTYK.CZ

Londýn pátrá po sériovém rozparovači koček. Už několik let

Tony Jenkins, spoluzakladatel londýnské záchranné a rehabilitační stanice pro zvířata, zkoumá zohavené pozůstatky domácí kočky - a říká, že sériový zabiják z jižního Londýna opět udeřil. Od roku 2015 už tento pachatel usmrtil víc než 400 zvířat. Většinou koček, ale i lišek a králíků.

OBRAZEM: Nejlepší fotografie týdne

Prohlédněte si nejpovedenější snímky našich fotografů pořízené během uplynulého týdne.

Prodej kaprů vypukne o víkendu. Účtenky EET prodejci vydávat nemusí

/ANKETA/ Brno již od tohoto víkendu začnou zaplavovat prodejci kaprů. Ceny zůstaly podobné, rybu lidé seženou na desítkách míst.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT