Ingredience:
4 porce, doba přípravy - asi 60 minut
700 g uzené vepřové šunky - ovařené, 700 g brambor, sůl, 150 ml mléka, 100 ml smetany - 33 % , 1 lžička sušených bylinek - majoránka, tymián, rozmarýn, 1 lžička nasekané bazalky a kudrnky, 1 žloutek, 1 lžíce nastrouhaného sýru - eidam nebo parmazán


Brambory oloupeme, omyjeme a uvaříme v osolené vodě do měkka. Vodu slijeme a brambory rozmixujeme s horkou smetanou a mlékem na kaši. Umixovanou bramborovou kaši necháme úplně vychladnout a pak do ní vmícháme sůl, sušené i čerstvé nadrobno nasekané bylinky, žloutek a jemně nastrouhaný sýr. Připravenou kaší stejnoměrně potřeme uzenou vepřovou šunku, opatrně ji přendáme do pekáče a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme při 180 °C asi 18 minut. Bramborová kaše vytvoří na šunce zlatavou krustičku. Hotovou zapečenou kýtu nakrájíme na plátky a rozdělíme na jednotlivé porce, jako příloha se hodí jakékoliv zeleninové saláty - např. z paprik a rajčat., Pečená šunka výborně chutná jako hlavní jídlo, studená se hodí jako předkrm.