Kdo se dnes vydá z Kozlova k prameni evropského veletoku, spatří apokalypsu.

Místo hustého lesa plného života, který návštěvníkům nabízel příjemný odpočinek, se lidem otevírají zdrcující pohledy na holiny a nekončící válku lesníků s následky sucha, vichřice a útoky přemnožených škůdců.

Hladina řeky Moravy v centru Olomouce  se snižuje kvůli bourání mostu v Komenského ulici
Morava v Olomouci je skoro bez vody, kvůli bourání mostu

Nežeňte se k harvestoru

„Oblast nechceme úplně uzavřít turistům. Musejí se však na cestě k prameni pohybovat velmi opatrně a myslet na to, že zde pracují těžební stroje a dřevorubci. Jezdí tam soupravy, které dřevo odvážejí,“ apeloval na turisty Jaroslav Nerad z Vojenských lesů a statků.

„Někteří turisté jsou takoví, že vidí harvestor a ženou se k němu. To v žádném případě! Naopak by měli dodržovat odstup ve vzdálenosti alespoň dvou výšek stromů – pokud má strom 30 metrů na výšku, bezpečná je vzdálenost zhruba 60 metrů,“ popisoval nebezpečí ředitel Divize Lipník nad Bečvou.

Uherskobrodský děkan Josef Pelc
Oblíbený kněz zahynul na dovolené po pádu do strže

Vítr shazuje narušené stromy

Lesy utrpěly velkou ránu vlivem extrémního nedostatku vláhy, kritický byl rok 2015. Do oslabených smrků i dalších dřevin se následně pustil dřevokazný hmyz a houby.

„Letos, už od podzimu, máme největší škody napáchané větrem. Kůrovcem narušené porosty dodělaly větry, jen v březnu nám v jednom dni v divizi spadlo 200 tisíc kubíků. Takové číslo už převyšuje veškerého kůrovce. A každá bouřka, která přijde, nám shodí další stromy, protože porosty jsou narušené,“ líčil zkázu.

Nevstupujte na chemicky ošetřené skládky dřeva

Vidět je cestou z Kozlova k prameni veletoku na každém kroku. Podél cest místo stromů vyrostly vysoké skládky kulatiny. Nejen ze smrku, protože v oblasti hojně odešly i listnáče.

„Na tyto skládky by lidé neměli v žádném případě vstupovat. Je to nebezpečné. A jsou chemicky asanované, abychom kůrovce, který nalétl do dřeva, otrávili,“ objasňoval přítomnost barelů u cest a růžového zabarvení dříví všude kolem.

Zahrádkářská kolonie Morava na jižním okraji Olomouce
Zahrádkáři na jihu Olomouce se bouří. Jsme velkorysí, oponuje radnice

Pestrá výsadba

Lesníci okamžitě zalesňují holiny za využití přirozené obnovy lesa. Se smrkem pracují nadále v místech, kde půdní podmínky zaručují jeho růst a do budoucna výnos z lesních pozemků.

„Kalamita postihla nejen smrky, které jsou nejnáchylnější, ale i listnaté dřeviny. Buky nám v polovině srpna 2015 začali shazovat listí a dodnes trpí. Při výsadbě proto volíme pestřejší skladbu. Dáváme javory, jedli a další druhy,“ zasvěcoval Jaroslav Nerad.

Českomoravská provincie Kongregace sester premonstrátek vlastní pod stávající parkovací plochou u zoo 11722 metrů čtverečních orné plochy
Nové parkoviště u zoo? Pastvinu možná vystřídají auta a atrakce

Starosta: Brečel jsem, když jsem zkázu viděl

Kalamita postihla také samotnou obec Kozlov, obecní lesy. Na 320 hektarech letos odtěží až 20 tisíc kubíků dříví.

„V březnu nám při vichřici spadlo 15 tisíc kubíků. Brečel jsem, když jsem to viděl,“ reagoval starosta Kozlova Roman Fojtík.

„Vloni jsme těžili 10 tisíc kubíků. Co zpracujeme za dva roky, to bylo plánováno na deset let. Všechno napadené dříví však musí pryč a hned holinu zalesnit,. Smrk, který je zde v nadmořské výšce 600 až 630 metrů na svém místě, mícháme s bukem dubem, modříne, borovicí. Dnes i dříve opovrhovaná bříza je strom…,“ uvedl Fojtík.

Podle starosty je kalamita pro obec dvojnásobnou újmou, protože Kozlov přichází na řádku let o to, čím se mohl pyšnit - malebnou okolní přírodu.

Na krásné lesy ukrývající pramen evropského veletoku chtěla tato jedna z nejmladších obcí dříve součást vojenského prostoru lákat turisty.

„K prameni se turisté dostanou, nezabloudí, protože lesáci nechali dvě červené značky u odbočky k pomníčku. Ten smutně ční z holiny - dříve byl v hustém lese. Budou šlapat po větvích, ale ty lesáci uklidí. Každopádně to bude pro každého návštěvníka šok,“ pokrčil rameny místní pětatřicátník.

Lesy ČR likvidují kalamitu u Radíkova. V boji s kůrovcem  prohrávají.
"Vyholené" lesy nad Olomoucí. Lesníci boj s kůrovcem nevyhrávají