Bavorský les se rozkládá na ploše 6000 km² mezi Dunajem, Šumavou a rakouskými státními hranicemi. Návštěvníci si při pobytu ve zdejší zelené přírodě užijí nejčerstvější vzduch, který kdy byl ve Spolkové republice Německo naměřen.

Prohlédněte si rysa nebo vydru

V Bavorském lese leží také první a zároveň jediný prales v Německu: přírodní park Bavorský les. Již v roce 1970 se dostala tato 13 000 hektarů velká plocha, severovýchodně od Grafenau, pod zvláštní ochranu. V roce 1997 byl zdejší národní park rozšířen na 24 000 hektarů.

Tím ve východním Bavorsku vznikla největší lesní chráněná krajinná oblast. Společně se sousedním českým Národním parkem Šumava tak leží v srdci Evropy největší přírodní rezervace na celém kontinentu. Díky přísným předpisům je vše přenecháno přírodě, aby se mohla vrátit „ke kořenům" a obnovit lesní biologic- kou rozmanitost.

Kdo respektuje zákony a chová se tiše, může pozorovat zvířecí druhy, které byly považovány za vymřelé například rysy a vydry.

Korunami stromů se nejdelší stezkou na světě dostanete po 1300 metrech na stromovou věž vysokou 44 metrů. Ta vám nabídne dechberoucí výhled na území v okolí hory Lusen, která je vysoká 1373 metrů.

V celém Bavorském lese se nachází téměř nedotčená příroda a rozmanitá středohorská krajina. Více než 130 vrcholů, které ční nad porostem, má nadmořskou výšku mezi 1000 až 1500 metry. Ke zdolání lákají hory nesoucí jména jako například Arber, Rachel, Lusen, Osser, Dreisessel nebo Brotjacklriegel.

Milovníci kultury se v tomto koutě Evropy mohou vydat na objevnou cestu.

Mnoho zajímavostí můžete vidět ve městech opředených historií Straubingu, Deggendorfu a Pasově.

Kulturní a památkovou bohatost naleznete ve zdejších muzeích, ve starobylých klášterech a v hradních komplexech.

Za uměním a skleněnou krásou

Jednou z hlavních atrakcí Bavorského lesa je ale sklo. Toto umělecké řemeslo zde zdomácnělo už ve středověku. Dnes se Bavorský les počítá k největším sklenářským centrům v Evropě.

Ve velkých manufakturách se sklo vyrábí samozřejmě pomocí moderních výrobních metod, ale staré sklenářské řemeslo se opravdu žádným strojem nahradit nedá.

Dodnes vyndavají foukači skla žhavou sklovinu připomínající med z pecí pomocí dlouhých „píšťal", pohybují jí a otáčejí s ní. Jakoby hravě vznikají kalichy, sklenice, vázy nebo mísy. Podél Skleněné stezky lze poznat skleněné skvosty a poklady tohoto regionu.

Láska prochází také žaludkem

Kulinářské požitky jsou pevnou součástí tohoto kraje. V udržovaných hostincích, tradičních jizbách nebo moderních kavárnách se podávají venkovské speciality a typické regionální pokrmy.

Po jídle se zde pije pálenka „Bärwurz". To je kořalka, která se podle starého receptu destiluje z kořenu rostliny, již najdete pouze v Bavorském lese.

Bezplatné informace a brožury pro volný čas:

Telecenter Regen GmbH, informační centrum pro Bavorský les a Šumavu

Karla IV. 416/14

370 01 České Budějovice

tel./fax: +420 387 202 598

www.ic-bavorskyles- -sumava.cz.

Cyklistické vyžití v Bavorském lese

Přes sedm tisíc kilometrů značených cyklotras protínajících rázovitou přírodu podél romantických řek a do vzdušných horských výšek. Dobrých 1500 kilometrů z toho jsou dálkové cyklotrasy vedoucí napříč Bavorským lesem a dále.

Pohodový pohyb v přírodě a nejčistější vzduch v Evropě to je dovolená na kolech v Bavorském lese. Příkladně vyznačené jednodenní a dálkové cyklotrasy vedou stinnými lesy a rozkvetlými loukami, drsnými skalními útvary a líbeznými údolí- mi řek.

Vždy s klidem

Ideální pro cyklisty požitkáře je zhruba 40 kilometrů dlouhá trasa z Falkensteinu do Regensburgu. Tato stezka vede okolo železničních pozůstatků a uměleckých památek poklidnou krajinou Bavorského a Hornofalckého lesa. Kdo má rád nedotčenou přírodu a historii, tomu budiž vřele doporučena stará železniční trasa. Po literárních stopách pojedete po cyklotrase Adalberta Stiftera. Ta měří 48 km a cestou nabízí vyhlídkovou věž Haidel, zámek Fürsteneck nebo muzeum Zlatá stezka, v němž najdete opravdové pozoruhodnosti.

Hurá do dálek

Dálkové cesty Bavorským lesem se hodí jak pro vícedenní cykloturistiku, tak pro krátké výlety. Například Regentalská cyklotrasa dlouhá 171 km, vedoucí z Regensburgu do Bayerisch Eisensteinu, je typickou poříční cyklotrasou předurčenou k pohodlnému objevování.

Bavorský les nabízí i takovéto dechberoucí pohledy.

Dunaj-Ilz cyklotrasa spojuje tradiční cykloregion na Dunaji s Bavorským lesem a Šumavou. Začíná v Niederalteichu a vine se s mírnými výstupy až do dolního Bavorského lesa. Odsud se pokračuje po nefrekventovaných vedlejších silnicích až k cyklotrase Adalberta Stiftera a k národnímu parku na trojhraní Bavorska, Čech a Rakouska.

Objevte zajímavét rasy pro horská kola

Trasy pro horská kola v celkové délce 300 km najdete v okolí St. Englmaru (800 až 1095 n. v.) v Bavorském lese, jednom z nejstarších center pro horskou cykloturistiku. Na 12 trasách s celkovým převýšením 6600 metrů se sportovci pěkně zapotí. Přitom se seznámí s krásnou středohorskou krajinou Bavorského lesa a budou za svou námahu odměněni báječnými vyhlídkami a poté razantními sjezdy.

Trasy vedou mimo silniční úseky, a to po lesních a polních cestách, cyklostezkách a speciálních trailech. Pro většinu z nich je zapotřebí střední až dobrá kondice. Ale samozřejmě se zde nacházejí i rodinné trasy.

Speciální mapy

Pro optimální orientaci je k dispozici speciální cyklomapa s detailními informacemi o obtížnosti trasy, o potřebné kondici, s kilometrovými a výškovými údaji a dalšími informacemi.

Kdo nechce být na trailech Bavorského lesa sám, může se připojit k některé z vedených cyklotúr na horských kolech. Mountainbike-Club Spotivo, e. v., nabízí tuto možnost společně s turistickou informační kanceláří od května do října.

Co je potřeba

Přivézt si s sebou musíte své vlastní kolo a dostatečné množství nápojů. Z bezpečnostních důvodů je pro všechny trasy předepsaná povinnost mít helmu.

Takže trénujte třeba na týden horských kol konající se od 17. do 23. června 2013.

Pěší safari za medvědy a vlky

Město Grafenau ležící v srdci Národního parku Bavorského lesa je skutečným skvostem pro všechny milovníky přírody.

Kdo se chtěl už dávno toulat přírodou srovnatelnou s kanadskou divočinou, ale nemohl za tímto dobrodružstvím cestovat až na druhý konec světa, ten se v letovisku Grafenau nachází na správném místě.

Od českých hranic je toto útulné městečko vzdáleno pouze „co by kamenem dohodil". Poznat celý region přírodního parku lze pomocí speciálního balíčku Bavorského lesa, který nabízí pěší safari spojené s návštěvami medvědů, rysů, vlků a dalších zvířat v rozlehlých ohradách.

V korunách stromů

Absolvovat můžete také procházku doslova korunami stromů s nejdelší stezkou na světě nebo třeba túru vedenou rangerem dle vlastního výběru.

Další možnosti

Neobvyklým využitím volného času se může stát nejdelší letní sáňkařská dráha na světě s monstrózními loopingy.

Rodiny s dětmi mohou navštívit indoorový zážitkový svět či různá muzea, kde na rozdíl od těla procvičíte mysl. A až budete patřičně unaveni, můžete pro změnu vyrazit do lázní.

Po kamenném žebříku až do nebe

Bavorský les je téměř celý chráněnou krajinnou oblastí. Divoké vody, propasti, svérázné lesy a všudepřítomný žulový kámen charakterizují tento kraj, který se utvářel více než milion let. Kdo na toulkách zbystří pozornost, může hodně nového objevit a zažít.

DIVOKÁ PŘÍRODA. Některá místa připomínají pohádkový les, kam lidská noha ještě nevkročila. Obdivovat můžete i jezera vzniklá v době ledové.

Kamenné moře na Lusenu ční až do výšky 1373 m. Podle pověsti sem na vrchol hory Lusenu žulové skalní balvany navršil čert, aby pod nimi schoval poklad.

Tato geologická zvláštnost však ve skutečnosti vznikla před zhruba dvěma miliony let erozí během doby ledové.

Žulové balvany z hory Lusen

Cesta od výchozího bodu Waldhäuser v přírodním parku Bavorský les vede kolem skleněné archy, kterou vytvořili regionální umělci a je symbolem cesty lesním mořem Bavorského lesa. Zpět se dostanete po více než 500 schodech nebeského žebříku. Cesta je příkrá, formovaná velkými žulovými balvany. Měří 6,3 km a zdolávat ji budete v průměru dvě a půl hodiny.

Už na počátku 20. století, ještě před zřízením Národního parku Bavorský les, se lesní území okolo Velkého Falkensteinu dostalo pod ochranu přírody. Sem patří patří trhlinový úsek Höll bachgespreng se svými impozantními skalními zříceninami a vodopády, které se z výšek řítí do hloubky.

Pralesní obři na Falkensteinu

Cesta začíná v malém místě Zwieselerwaldhaus a zavede vás po zhruba čtyřech hodinách pralesním územím až na vrchol. Zwieselerwaldhaus je rovněž výchozím bodem pro túry pralesními územími Mittelsteighütte a Hans-Watzlik-Hain. Pralesní obrovité stromy jsou staré až 500 let.

Na zemi se tito obři rozkládají a nabízejí živnou půdu pro příští lesní generaci.

Objevná cesta Bavorským lesem a jeho okolím

V doprovodu zkušeného rangera se můžete vydat například po stopách divokých zvířat.

Vydáte-li se objevovat přírodní krásy Bavorského lesa, odměnou vám budou úchvatná panoramata s vodopády, rašeliništi a jezery z doby ledové. Se školeným doprovodem můžete podniknout túru, během které dorazíte do dobrodružného kempu v divoké přírodě a poznáte Bavorský les také z korun stromů. Díky atraktivním pobytovým balíčkům si budete moci bezstarostně užít krásu okolní panenské přírody Bavorského lesa, kterou však doplňuje prvotřídní komfort místních služeb a zdejší pohostinnost. Čekají na vás nové zážitky a zkušenosti, díky nimž rychle zapomenete na každodenní starosti a dokonale si odpočinete.

Chcete-li si dovolenou v Bavorském lese sestavit individuálně a naplánovat si program podle svého, můžete k tomu využít internetový expediční plánovač.

Krok za krokem si vyhledáte a objednáte ubytování a všechny zážitkové aktivity, o které máte zájem. Bez dlouhých telefonátů či e-mailového dopisování si tak můžete zařídit dovolenou z pohodlí domova již dnes.