Barevný systém cestování podle tzv. semaforu a kritéria pro definování jednotlivých zón je aktualizován na internetových stránkách belgického ministerstva zahraničních věcí s ohledem na aktuální situaci v jednotlivých zemích. Chystané zařazení Prahy do červené kategorie se na webu ale zatím neobjevilo.

Oznámení na dveřích pražské pošty. Ilustrační snímek
Roušky budou povinné uvnitř budov po celé ČR. Vojtěch vyzval k pravidlu 3R

České velvyslanectví v Bruselu upozornilo, že belgický semafor je určen hlavně pro cesty, které je možné odložit, tedy například cesty turistické. Netýká se naléhavých a bezodkladných osobních nebo obchodních cest.

Česko s výjimkou Prahy zůstane podle velvyslanectví v oranžové kategorii. Všichni cestující tak budou muset před cestou do Belgie dál vyplňovat formulář, který se používá pro kontaktování cestovatele, pokud je zjištěna infekce, a pro případné vystopování jeho kontaktů.

Na červeném seznamu belgické vlády jsou nyní některé oblasti Chorvatska, Andorra, Dánsko, Španělsko s výjimkou ostrova Tenerife, Maďarsko, Finsko, Rumunsko a některé oblasti Francie.

Cestovní omezení

Cestovní omezení pro obyvatele Prahy tak zřejmě zavedou i další členské státy EU. "Členské státy EU se chystají dát Prahu na červený list. Všichni cestující, kteří tu strávili více jak 48 hodin, budou muset povinně do karantény. Definitivně se rozhodně dnes večer… Tolik k té pohádce o naší skvělé vládě, která vše zvládá. Držme si pěsti," uvedl na twitteru europoslanec za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský. 

Odebrané vzory na koronavirus. Ilustrační snímek
ON-LINE: V Praze začala platit nová opatření. Ve vážném stavu je v Česku 57 lidí

Na rozdíl od Belgie dnes Rakousko uvedlo, že zatím kvůli epidemiologickému vývoji v Česku na svých opatřeních nic měnit nehodlá. Mluvčí ministerstva zahraničí agentuře APA řekla, že se o vydání varování před cestami ani uzavření hranic neuvažuje. "Situaci ale stejně jako u ostatních zemí sledujeme," řekla. "Pokud to bude potřeba, přijmeme po konzultaci s experty a příslušnými ministerstvy opatření," dodala.

Zpřísnění pro Prahu

Změnu německého seznamu rizikových oblastí večer oznámil národní Institut Roberta Kocha a potvrdil tak dřívější informaci od diplomatických zdrojů ČTK. Na zahrnutí Prahy se předtím shodla německá ministerstva zahraničí, zdravotnictví a vnitra. Pro zařazení na německý seznam rizikových zón je hlavní podmínkou překonání hranice 50 nakažených na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní, zohledňuje se také aktuální vývoj epidemie v dané oblasti.

Zleva český premiér Andrej Babiš, rakouský kancléř Sebastian Kurz a slovenský premiér Igor Matovič.
Omezit cestování neplánujeme, slibují premiéři Babiš, Kurz a Matovič

Zpřísnění pravidel pro "region Prahy" znamená, že lidé budou pro bezproblémovou cestu do Německa potřebovat negativní výsledek testu na virus SARS-CoV-2, který není starší než 48 hodin. Kdo potvrzení mít nebude, musí podle stávajících pravidel nastoupit do karantény a nechat se v Německu otestovat.

Zavedení cestovních omezení ze strany sousedního Německa připustil na tiskové konferenci před svým odletem do Vídně i premiér Andrej Babiš. Ten dnes novinářům řekl, že si o věci v úterý psal s německou kancléřkou. "Zatím neznáme detaily, ale situace bude resultovat do opatření směrem k Pražanům," uvedl s tím, že zpřísnění podmínek se nemá týkat například pendlerů. Německo podle něj reaguje na rostoucí počty nakažených v hlavním městě ČR.

"Hranice se každopádně zavírat nebudou," řekl dnes ČTK diplomatický zdroj.