Ačkoli právě vrcholí sezóna lyžařských zájezdů, prodej cestovních balíčků do zemí vonících dálkami je na vzestupu. Na východě dominuje Thajsko následované Srí Lankou, Dubajem a Maledivami. Na západě mají lidé zájem hlavně o Mexiko, Dominikánskou republiku a Kubu. 

„Pro klienty je zejména důležité rozmyslet si, jaká mají přesně od dovolené očekávání,” radí místopředseda ACK Zdeněk Kříž. Cestovatelé by si zejména měli ujasnit, kolik dní a peněz hodlají na dovolenou vyhradit, jak dlouhý let jsou schopní absolvovat a zda během pobytu chtějí hlavně lenošit na pláži.

Airbus A350 XWB
Dodali jsme víc letadel, říká Boeing. Máme víc objednávek, kontruje Airbus

Podle Kříže letos silně stoupla poptávka po poznávacích zájezdech. Mezi nové hity patří Peru, Brazílie, Kolumbie, Indonésie, Jižní Afrika, Nepál, Tibet, Japonsko a Spojené státy. Nárůst cestování do exotiky podporuje zavádění nových přímých leteckých linek z Prahy. Konkurence zejména na linkách do Asie pak tlačí ceny letenek dolů. Díky tomu se i destinace jako Thajsko nebo Srí Lanka stávají dostupné pro běžné turisty. 

Aktuální trend potvrdil generální ředitel cestovní kanceláře ESO travel Tomáš Cikán: „Velmi silný je nárůst prodejů plaveb na luxusních zaoceánských lodích, ve všech částech světa, včetně plaveb napříč Oceánií, kolem Austrálie či plavby ke břehům Antarktidy.“

Dobře se však prodávají i poznávací zájezdy do USA, Číny a jižní Ameriky. „Zaznamenáváme nárůst poptávky zájezdů do unikátních oblastí typu Grónsko, Špicberky, Galapágy či Rwanda,“ doplnil Cikán.  

Posed. Ilustrační foto.
Posed za 300 tisíc? Lesníkům nikdo nestanovil výdajový strop, zjistil NKÚ