Plachtění, lezení na skály a nyní zejména potápění láká Čechy do Turecka. Prožít dobrodružnou dovolenou se letos rozhodlo tisíce z nich a to i poprvé v životě. Oblast Turecké riviéry je vyhlášená čistými a udržovanými plážemi a průzračným mořem, a tak získat první zkušenosti s potápěním právě zde je více než příjemné. Vyhlášená střediska pro vodní radovánky jsou například Antalya, Fethiye, Bodrum, Marmaris, Alanya, Kas, ale i Gallipoli.

Jedním z důvodů, proč Češi v Turecku podnikají výlety na moře lodí, je čisté moře, ale také nádherné mořské dno. Je možné na něj dohlédnout a vidět hejna pestrobarevných ryb různých druhů. Karety obrovské a karety obecné, jež se pohybují na moři překvapivě velmi rychle a brázdí vodní hladinu. Výjimkou nejsou ani hejna delfínů, jež často doprovázejí lodě a neopomenou vyskakovat nad vodní hladinu. „O mnoho hezčí zážitky jsou pak z perspektivy pod mořem, a to při kurzech potápění. Je o to skutečně velký zájem. Člověk zažije svobodu a ocitne se přímo v dějišti jedinečného života pod vodou," říká Ján Fignár, Destination Manager cestovní agentury TopFly.cz. Velkou výhodou Turecka je, že umožňuje potápění v celé sezóně, a to od dubna do listopadu.

První zkušenosti právě z Turecka

Zájezdy na Tureckou riviéru letos u všech cestovních kanceláří obsazují první příčky v oblíbenosti destinací mezi Čechy. Mnoho z nich zvolilo riviéru jako místo pro získání prvních potápěčských zkušeností. „Nikdy předtím jsem se nepotápěl a měl jsem zprvu trochu strach, ale ta krása dole stála za to, jsem nadšený," potvrzuje čtyřiadvacetiletý Tomáš Halamík z Opavy, který se rozhodl poprvé v životě potápět právě na Turecké riviéře.

Potápění je maximálně bezpečné

Kurzy potápění odpovídají evropským standardům v poskytování služeb. „Začínají na ceně okolo 3,5 tisíc korun. Pohybují se v závislosti na počtu dní a počtu ponorů. Kurzy může absolvovat kdokoliv starší 10 let. Výsledkem kurzu je potápěčský průkaz, který vystaví místní potápěčské školy spolupracující s naší cestovní kanceláří. Průkaz je platný nejen v Turecku, ale po celém světě," vysvětluje Ján Fignár.

Co zájemci získají určitě, je možnost zapůjčit si na místě potápěčskou výzbroj, ale také kompletní proškolení v jejím používání, úvodní školení na pláži s instruktorem. Při potápění, jež je možné až do hloubky 42 metrů, začínajícímu potápěči pak poskytnou nezbytný doprovod osoby turecké národnosti s patřičnou licencí. Samozřejmostí jsou i tipy na místa, kde je pro potápěče nejlepší začít. Jsou to místa pod mořskou hladinou bez silných proudů, s krásnou flórou a podmořským životem. Jde většinou o zátoky nebo přímo místa na plážích. Výhodou je, že v Turecku nikdo nebrání fotografování v moři.

Kde je možné se potápět?

Pokud není člověk zkušenější nebo si vybere potápěčskou školu přímo v dané oblasti, existuje několik míst pod mořskou hladinou, které je možné doporučit. Potápění v Turecku nemá sice dlouhou tradici, ale bezesporu zaručí nezapomenutelné zážitky.„Oblíbená středisky pro potápění jsou například Antalya, Fethiye, Bodrum, Marmaris, Alanya, Kas, ale i Gallipoli,"vyjmenovává Ján Fignár.

Například u poloostrova Gallipoli je velmi oblíbené potápění, neboť tam turisté uvidí vraky lodí z druhé světové války. Naopak archeologické památky pod hladinou objeví v Bodrumu. Zde je sice zakázáno sportovní potápění, ale v určitých oblastech je dovolené. Opomenout nelze ani ostrov Kek, v jehož blízkosti se nachází na mořském dně potopené město, vraky lodí i nádherné podvodní jeskyně.

Zajímavým zážitkem je také pláž Iztuzu, jinak zvaná jako Dalyan – „želví pláž". Zde kladou svoje vajíčka karety obecné. Jde o velmi ohrožený druh, na druhou stranu se zde s nimi v moři člověk může poměrně běžně potkat, aniž by mu něco hrozilo.

Pokud chce začínající potápěč ten den ponor kombinovat s dalšími aktivitami, např. návštěvou lýkijských hrobek ze čtvrtého století, vytesaných do skal, nebo prohlédnout pozůstatky antického města Caunos, lze si objednat fakultativní výlet, který vše obsahuje.

Pavel Kašpar, Just Communication s. r. o.