Češi pomalu začínají přicházet na chuť kvalitnímu vínu. Evropě s průměrem třiceti šesti litrů na hlavu a rok sice ještě nedýcháme ani na záda, ale ročně už vypijeme zhruba dvacet litrů.

Velké Žernoseky
Nejsevernější vinice střední Evropy lákají vínomilce

Mezi tradiční vinařské kraje patří jižní Morava, ale i oblasti především okolí Litoměřic a Mělníka se zdatně derou na výsluní. K vínu sice patří dobře vychlazený sklípek a degustační orgie, v poslední době se však rovněž rozmohly jak cyklistické vinařské stezky, tak i poznávání kulturních a přírodních krás spjatých s výrobou, tradicí i historií vína.

Pivo prohrává kvůli zdraví

Česká vinařská „nej“
Největší vinařskou obcí jsou Velké Bílovice se 722 hektary a 1009 pěstiteli. Nejstarší vinice se jmenuje Šobes a najdete ji v Národním parku Podyjí. Největší vinařský podnik je Bohemia Sekt. Největší vlastník vinic je Znovín Znojmo s 450 hektary vinic.

Češi si stále častěji nacházejí cestu od tradičního piva k tekutým bobulím. Navíc je víno zdraví prospěšné, obsahuje totiž látky, které mají výrazné antioxidační účinky, některé působí také protinádorově a ovlivňují obsah cholesterolu v krvi. Pití vína snižuje dokonce riziko srdečního infarktu. A po víně vám pivní pupek zaručeně nevyroste.

Hitem poslední let se stala vinařská turistika, jež láká nejen k cyklistickým radovánkám a pouti po vinařských oblastech a zákoutích. Oblíbené jsou i degustační večery spojené s kulturním programem. Ať už se za vinařským dobrodružstvím vydáte pěšky, s batohem, na kole či s rodinu, jedno je jisté, réva i vinaři vám přirostou k srdci a zamotají hlavu. Tak proč za vínem zkrátka nevyrazit.

Svatostánek českého vinařství

České vinařské oblasti podél Vltavy, Labe, Ohře a Berounky se svou velikostí sice moravskému království nevyrovnají, ale kulturně strádat rozhodně nebudete. Na své si přijdou i zarytí a znalí milovníci révy. Říká se totiž, že ranní mlhy, opary, které se zvedají z řek, dodávají místním vínům specifické aroma, po němž česká vína neskutečně krásně voní.

Porta Bohemica.
České středohoří: to je podmanivá zahrada Čech i pravěký menhir

Víno se pěstuje v největší části na svazích Českého středohoří, na půdách zvětralého čediče, jež dávají vínům osobitý minerální podtext. V této oblasti se nejvíce pěstuje Müller Thurgau, Ryzlink rýnský, Tramín, Rulandské šedé a bílé, dále Svatovavřinecké, Rulandské modré, Modrý Portugal a Zweigeltrebe.

Pokud toužíte po vystříbeném kulturním zážitku, navštivte bývalý gotický královský hrad v Litoměřicích. Skrývá totiž krásnou degustační místnost napojenou přímo na sklepní prostory s vinným sklepem. Pod rouškou vinného oparu tak nahlédnete i do hluboké historie.

Jednou za měsíc se koná ochutnávka moravských a českých vín a každý rok na podzim k nim zajíždí Turné Krále vín řízená degustace patnácti nejlepších vín České republiky.

Pouzdřanská step, Pálava
Moravská Pálava: Výprava za vinohrady, památkami a nádhernou přírodou

„Kromě pravidelných degustací je součástí nově vzniklých prostor rekonstruovaného hradu expozice věnovaná českému vinařství s názvem Cesta za vínem. Návštěvník se dozví vše o historii vinařství ve světovém i českém měřítku, nahlédne do tajů jeho výroby a získá přehled o vinařstvích z naší oblasti,“ láká ke kulturnímu zážitku Venuše Hlaváčková z Městského kulturního zařízení a dodává: „Snažíme se, aby si Litoměřický hrad název ‚Svatostánek českého vinařství‘ opravdu zasloužil. Víno pěstujeme také na Hradním nádvoří.“ Tak přijďte ochutnat!

Vinařské toulky po památkách

Pokud svůj čas raději trávíte na svěžím vzduchu, máme i pro vás několik tipů. Výlet začneme na východě jižní Moravy v obci Petrov na Slovácku, kde se nachází unikátní vinařský klenot areál historických vinných sklepů zvaných Plže. Leží zhruba čtyři kilometry jihovýchodně od Strážnice a 14 kilometrů od Hodonína.

V roce 1983 se areálu dostalo velké pocty, byl totiž vyhlášen památkovou rezervací lidové architektury. V Plžích narazíte až na 80 vinných sklepů s barokně zdobenými průčelími v nezaměnitelné modro-bílé kombinaci, budovaných od 15. století samotnými vinaři. Sklepy kromě uchovávání vína sloužily i jako úkryt zdejších obyvatel ve válečné době.

Za rytíři

Směrem na západ si udělejte povinnou zastávku v obci Čejkovice, ležící zhruba deset kilometrů od Velkých Pavlovic. Obec se vryla do paměti národa v souvislosti se zakladatelem Československé republiky T. G. Masarykem, který zde prožil kus svého dětství.

Národní park Podyjí a vinice Šobes
Šobes v Podyjí? Místo, kde víno pěstovali už staří Římané

Dalekosáhlá historie vinařství se datuje již do poloviny 13. století. Území totiž patřilo řádu templářských rytířů, kteří zde začali systematicky pěstovat vinnou révu a postavili tvrz, která se se stala dominantou obce i místem kulturního vyžití.

Místní legenda praví, že rozsáhlé sklepní prostory byly tak vysoké, že jimi mohli projíždět dokonce ozbrojenci na koních. A zastřena tajemstvím je i celková délka chodeb. Ty údajně vedly z Čejkovic až do Skalice. Dnes je zpřístupněno 650 metrů sklepení, kde naleznete i stylovou vinárnu.

Po návštěvě tvrze jistě přijde vhod svlažení ve vodní nádrži Nové Mlýny, ale než skočíte do osvěžující vody, zastavte se v obci Pavlov a navštivte vřetenový vinařský lis z roku 1851. V roce 2004 se dočkal celkové rekonstrukce a i nadále může těšit zvědavé turisty. A pokud vás kroky zavedou ještě více na západ, pak by vám rozhodně neměl ujít výšlap na nejvyšší pahorek v obci Vrbovec při hranici s Rakouskem.

V roce 1860 byl zde vybudován hrádek Lampelberg, odkud budete mít vinařský kraj jako na dlani. V letních měsících se zde každou sobotu a neděli navíc konají ochutnávky vín. Tak udělejte něco pro své zdraví i poznání.

Svatováclavská vinice na Pražském hradě
K poznání všech pražských vinic jeden den nestačí. Stále jich tu jsou spousty

Během toulky jižní Moravou tak se skleničkou v ruce můžete narazit na spoustu turistických cílů. Stačí se jen na chvíli zastavit, přičichnout k buketu a ochutnat.

Co byste neměli opomenout?Největší křížový vinný sklep v Česku - nachází se v Příměticích na dohled Znojma a patří k největším na světě. Zrají v něm špičková znojemská vína. Unikátní je i zdejší akustika, raritou je zejména takzvaný jezuitský telefon když potichu promluvíte do zdi, váš hlas se po klenbě donese na opačnou stranu chodby.

Nechory - unikátní vesnice, vzdálená asi jeden kilometr od Prušánek na Slovácku, je tvořena jen a pouze vinnými sklepy, jež vytvářejí ráz malé obce s vlastním náměstíčkem a přiléhajícími uličkami. Nikdo zde však nebydlí, všechna stavení slouží pouze k výrobě a skladování révy vinné.

Vinné sklepy Plže v moravském Petrově
Nenavštívit sklípek je hřích. Jak ale vybrat ten nejlepší?