Nádherná krajina, nespočet rybníků, hradů a zámků. Takové je Českobudějovicko – region, který udělá dojem na každého. Jeho srdcem je královské město České Budějovice s dominantou Černou věží, náměstím Přemysla Otakara II., vyhlášenou restaurací Masné krámy, kde to bez piva Budvar není to pravé, nebo městským parkem Stromovka.

Příloha Cestování s Deníkem vychází v pondělí 4. srpna.Zdroj: Deník

Turistická oblast o velikosti 650 kilometrů čtverečních toho ale nabízí mnohem víc. Po řece Vltavě, na kole či autem se dá dostat do nedalekého města Hluboká nad Vltavou se stejnojmenným novogotickým zámkem, zoologickou zahradou, druhým největším rybníkem v republice Bezdrevem, zříceninou Karlův hrádek a jednou z nejstarších obor v České republice.

Kutná Hora je zapsaná na seznamu UNESCO a na území okresu se nachází i řada přírodních památek, třeba Žehušická obora o rozloze 246 ha. Kromě ní například národní přírodní památky – rozhledna Kaňk a Rybníček u Hořan. Významnější a turisticky velmi oblíbené jsou ovšem historické památky,
zejména v samotné Kutné Hoře.

Zdroj: Deník

Perlou Břeclavska je Lednicko-valtický areál. V něm kromě velkolepých zámků Lednice a Valtice okouzlují návštěvníky i další stavby, s citem zakomponované do bohaté zeleně, působivá je kolonáda Reistna na kopci nad Valticemi. Valtický zámek zaujme interaktivním barokním divadlem a veřejnou degustační expozicí. Vstupní branou do vinic na jižní Moravě jsou Hustopeče s mandloňovými sady s rozhlednou. Příjemným výšlapem v CHKO Pálava, nedaleko Pavlova a Dolních Věstonic, je zřícenina Dívčí hrady (též Děvičky) s krásným výhledem.

Přírodní tip:

Pustevny (Vsetínsko)
Pustevny jsou velmi atraktivním místem pro výlety za každého počasí. Na osadu nedaleko mytické hory Radhošť se dá vyjet lanovkou, přijít pěšky, v zimě na běžkách a v létě dojet na kole. Pustevny jsou nejoblíbenějším turistickým střediskem v Beskydech a socha Radegasta, kterou najdete cestou na Radhošť, je nejznámějším symbolem celého Moravskoslezského kraje.

Nezapomeňte, přílohu Cestování s Deníkem najdete na stáncích v úterý 4. srpna.