Pláž Zlatni Rat
Pláž, které se česky říká Zlatý roh nebo Zlatý mys, se nachází poblíž městečka Bol na ostrově Brač. Měří přes 630 m a je tvořena drobnými oblázky. Mořské proudy si s nimi každý den pohrávají, a tak se tvar této pláže neustále mění. Vstup na pláž je zdarma.

výhled z pevnosti sv. Michala
Šibenik: Kamenné město na břehu Jadranu

Přírodní koupání na Beritnici
Pláž Beritnica na východním pobřeží ostrova Pag je dostupná pouze pěšky nebo lodí. Díky své odlehlosti nebývá přeplněna. Od vesničky Metajna je to asi 45 minut chůze. Kdo nevydrží dlouho nečinně ležet na pláži, může se vypravit k nedalekým skalním stěnám, které ukrývají mnoho fosilních pozůstatků pravěkého života. Vstup z pláže do moře je pozvolný. Není zde žádné turistické zázemí, proto si pláž stále zachovává svůj přírodní charakter.

Slané jezero Mir
Jezero se nachází na ostrově Dugi Otok v jihozápadní části národního parku Telaščica. Je přibližně 900 metrů dlouhé a 300 metrů široké. Jezero Mir je slané, protože jeho podzemní kanály jsou spojeny s mořem. Díky většímu odpařování je jezero slanější než moře, což způsobuje, že voda daleko více nadnáší. Její teplota v létě se pohybuje okolo 33 °C.

Hora Vaganski vrh
Jde o nejvyšší horu pohoří Velebit. Více než 140 kilometrů dlouhý hřeben, tyčící se v bezprostřední blízkosti Jaderského moře, vystupuje do výše až 1700 metrů a je ideálním cílem jednodenních výletů i dlouhých souvislých přechodů. Nejvyšší vrcholy pohoří najdete v Jižním Velebitu, kde se tyčí také Vaganski vrh. Zajímavostí je, že se tu natáčely filmové scény ze slavného Vinnetoua.

Ilustrační foto
Dovolená ve středomoří stále láká, ovšem lidé objevují i exotiku

Přírodní rezervace Kopački Rit
U hranic se Srbskem leží přírodní rezervace Kopački rit, která vyniká nádhernou zelení vody a lesů. Rezervace o rozloze 238 hektarů se nachází u města Osijeku kolem ústí řeky Drávy do Dunaje a zahrnuje močálovitý kraj, který se díky nepřístupnosti a častým záplavám dochoval v prapůvodním přírodním stavu. V rezervaci žijí početná stáda jelenů a divokých prasat, ale i na 300 druhů ptáků, včetně vzácného orla mořského.

Kemp Ninska Laguna
Levné ubytování nabízí kemp Niska Laguna, který leží hned vedle pět kilometrů dlouhé písečné pláže. Nachází se nedaleko Zadaru, v historickém městě Nin. V kempu si užijete pobyt v klidném přírodním prostředí přibližně 500 metrů od ruchu města. Pro hosty se stany a bez vlastní chladničky jsou k dispozici velké lednice, které lze využívat zdarma. Zalesněná plocha zabírá více než 70 % z kempu. Stanoviště jsou vybavena přípojkami elektřiny, dostupné je též bezdrátové připojení k internetu. V sezoně zaplatí dospělí za noc 12 euro, děti do 12 let polovic.

Kvarnerský udič
Nikde na Jadranu nenajdete tak velké a chutné krevety jako na Kvarneru. Nejznámějším jídlem v této oblasti jsou ale ovčí sýry a jehněčí maso. Z něj se dělá i místní specialita – udič. Je to osolená kýta staršího jehněte či ovce, která se suší ve větru – bóře – a někdy se i krátce udí. Tento pokrm patří mezi méně známé perly chorvatské rustikální gastronomie.

Uzavírky na dálnici D1 před Brnem.
Nejhorší úsek na cestě k moři? Opět česká dálnice D1, říká odborník

Slavonská vína
Slavonie má vynikající předpoklady k pěstování hroznů a výrobě vína, zvláště bílého. Slavonská vína se v minulosti často objevovala na stolech císařů a vysokých hodnostářů a z té tradice pocházejí i dnešní slavonské vinohrady: srijemské, baranjské a đakovské na východě a kutjevské na západě Slavonie. Slavonská vína, jako je traminac z Iloku, ryzlink z Kutjeva či graševina, si určitě zamilujete.

Město Dubrovník
„Perla Jadranu“ se stala významným činitelem ve Středozemí na konci 13. století. Až do dnešní doby se dochoval charakter jedinečného městského celku opásaného hradbami. Přestože město bylo hodně poničeno zemětřesením v roce 1667, podařilo se v Dubrovníku zachovat gotické, renesanční a barokní kostely, kláštery, paláce a fontány.

Muzeum neandrtálců
Pokud si z Chorvatska chcete přivézt jedinečný zážitek, navštivte Muzeum neandrtálců v Krapině. Toto městečko leží na přímé trase z České republiky přes Rakousko, asi 20 kilometrů za slovinsko-chorvatskými hranicemi, hned vedle dálnice. Expozice zaujme všechny věkové generace bez rozdílu pohlaví i vzdělání. Vstupné pro dospělé je 50 kun za osobu, děti, studenti a důchodci platí 25 kun.

Dopravní nehoda - Ilustrační foto
Škody způsobené Čechy při nehodách v zahraničí loni vzrostly o čtvrtinu