Podle posledních zpráv se na ostrově Bohol nachází více než 1776 kopečků, které zabírají území o celkové rozloze 50 čtverečních kilometrů. Jejich výška se různí a pohybuje mezi 30 a 120 metry nad mořem. Za jméno „čokoládové“ vděčí kopce svému vzhledu v sušším období. Tehdy totiž místní vegetace zhnědne a pohoří skutečně připomíná obří kapky zatuhlé čokolády.

Jak působivé útvary vznikly? Vzhledem k jejich bizarnímu vzhledu byly vršky dlouho považovány za dílo zapomenutých civilizací, tato teorie je však nejspíše mylná. Jejich původ ale stále není jednoznačně objasněn, jako nejpravděpodobnější se ale zdá, že jejich vznik podmínilo vlhké oceánský podnebí Filipín a vlastnosti zdejšího vápence. Ten je odolnější méně vrstevnatý a zároveň odolnější proti zvětrávání, za což vděčí příměsi jiných prvků a minerálů. 

Ostrov Sokotra
Rajský ostrov z jiného světa: na místě jako z Avatara krvácí i stromy

Zatímco vědci nad přesným původem Čokoládových kopců stále tápou, filipínskou ústní slovesnosti koluje několik legend osvětlujících vznik Čokoládových kopců. Podle nejrozšířenějších z nich jsou kopce výsledkem souboje dvou obrů, kteří po sobě několik dní metali obří kameny. Kam některý z vržených kamenů dopadl, tam údajně vznikl kopeček.

Čtyři legendy

Nejen romantici však dávají přednost spíše druhé legendě. Ta vypráví o obru jménem Aroga, který se zamiloval do smrtelné dívky Aloyi. Po její předčasné smrti obr několik dní usedavě plakal – a z jeho zkamenělých slz následně vznikly Čokoládové kopce, popsal server Curiosity

Zbývající legendy jsou o něco méně poetické. Shodně totiž dávají Čokoládové hory do souvislosti s výkaly, které na ostrově před dávnými časy zanechali bájní tvorové.

Australská hora Uluru, známá také jako Ayersova skála
Vstup zakázán. Nejslavnější australskou horu Uluru uzavřeli turistům

Původci výkalů se v jednotlivých pověstech různí – zatímco jedna mluví o nenasytném býku, který spořádal všechny plodiny rostoucí na ostrově a následně se na něm vyprázdnil, jiná připomíná obézního obra jménem Miguel. Když potkal krásnou Adrianu, okamžitě se do ní zamiloval a rozhodl se zhubnout. Odskočil si proto na záchod a nechal vzniknout proslulému pohoří.

Ať už ale za vznikem Čokoládových kopců stojí výkaly či nikoli, jedna věc je jistá - díky své jedinečnosti byla lokalita zapsána na seznam světového přírodního dědictví UNESCO. 

Ostrov Bohol patří k turisticky nejoblíbenějším destinacím Filipín. Láká je nejen nádhernými bělostnými plážemi a výbornými podmínkami pro potápění, ale i hornatým tropickým vnitrozemím.

Na ostrově navíc žije jeden z nejmenších primátů na světě – pouhých 120 gramů vážící nártoun filipínský. Unikátní živočich díky svému drobnému tělu, nepoměrně velké hlavě a obrovským očím připomíná jakéhosi pohádkového skřítka a mezi primáty je výjimečný i svou ryze masitou potravou.