„Zpočátku jsme byli skeptičtí. Podobná značka ale byla použitá už na Folimance," vysvětlil starosta. Značka se na Kampě objeví během několika dní, zatím je ve výrobě. Jestli pomohla zlepšit atmosféru mezi chodci a cyklisty na Kampě, vyhodnotí radnice na konci října nebo začátkem listopadu. Definitivně se o řešení rozhodne až před koncem roku.

Využití značky doporučovalo ve vyjádření i sdružení Auto*mat. „Je nezbytné – a snadno proveditelné – výrazně označit pruh pro cyklisty a pruh pro chodce na chodníku a cyklistům zde předepsat sníženou rychlost," uvádí dále Auto*mat. Doporučuje snížení maximální rychlosti na deset kilometrů za hodinu.

Za porušení v současnosti platného zákazu vjezdu cyklisté na Kampě dostávali i pokuty, většinou 200 korun. Nová značka vymahatelná nebude. „Pokud se cyklisti nebudou chovat tak, jak mají, vrátíme se zase k uzavření Kampy," dodal radní pro dopravu Jiří Veselý (TOP 09).

Zákaz vozítkům segway

Praha 1 zakázala vjezd cyklistům na Kampu po desítkám stížností na bezohlednou jízdu. Zákaz vjezdu cyklistů zavedený 18. srpna vyvolal bouřlivou reakci. Podobně Praha 1 zakázala vjezd na Kampu také vozítkům segway, ten ale platí i nadále. Vstupy na Kampu jsou osazené značkou Zákaz vstupu chodců s doplňkovou tabulkou „jen segway", protože z pohledu zákona je člověk na segway chodec.

Potíže s definicí elektrických dvoukolek má řada evropských zemí. Velká Británie například počátkem roku 2011 tyto prostředky zcela vykázala z chodníků a pěších zón a zároveň jim kvůli bezpečnosti neumožnila využít silnice. Segway tak mohou jejich britští majitelé používat jen na soukromých pozemcích.