Po zhruba osmi kilometrech dojedeme do Chocně. Město rozložené po obou březích Tiché Orlice nabízí více pozoruhodných míst k návštěvě. Pominout byste neměli renesanční zámek s arkádovým nádvořím, vystavěný v 60. letech 16. století Zikmundem ze Šelmberka. Jihovýchodně od zámku se rozkládá anglický park, který protíná lipová alej vysázená v roce 1733.

Třetím největším zámeckým komplexem v České republice je hrad přestavěný na zámek v Jindřichově Hradci.
Rybářský ráj a renesanční skvosty. Třeboňsko skrývá nespočet krás

Z Chocně, stále po osmnáctce, zamíříme do necelých šest kilometrů vzdáleného Brandýsa nad Orlicí. Tichou průvodkyní se nám na dlouhé kilometry stane řeka Tichá Orlice. Při výjezdu z města se můžete zastavit na zřícenině brandýského hradu, který zpustl už na konci 16. století.

Od zříceniny hradu sjedeme zpět na značenou dálkovou cyklotrasu číslo 18 a vydáme se romantickým údolím Tiché Orlice, sevřeným v úseku mezi Brandýsem a Ústím nad Orlicí z obou stran skalními stěnami, zalesněnými stráněmi a svahy stoupajícími k pěti stům metrům.

Po necelých třinácti kilometrech jízdy po asfaltové cyklostezce, která kopíruje meandrující koryto řeky, dorazíme do Ústí nad Orlicí. Zastávku zhruba ve třetině cesty můžeme využít k návštěvě muzea, které sídlí v nedávno zrekonstruované Hernychově vile. Zdatnější cyklisté si mohou vyšlápnout na Andrlův chlum vysoký 559 m, kterému vévodí retranslační věž, jež současně slouží jako rozhledna. Občerstvit se můžete v turistické chatě, která stojí hned vedle rozhledny. Pokud byste se v horkých letních dnech chtěli osvěžit trochu víc, můžete navštívit aquapark nebo krytý plavecký bazén.

Dominantou národního parku České Švýcarsko je bezesporu Pravčická brána nedaleko Hřenska.
Sněhurka a mlýn pro princeznu. Českosaské Švýcarsko láká na magii přírody

Mapa trasyZdroj: DeníkKdo dává přednost přírodnímu koupání, může popojet do vodáckého kempu v Cakli a osvěžit se v Tiché Orlici. Z Cakle pokračujeme opět po cyklotrase 18 a zhruba po čtyřech kilometrech přijedeme pod zříceninu hradu Lanšperku, která stojí na skále nad údolím Tiché Orlice. Místo poskytuje strhující výhled na řeku, pásmo Orlických hor a masiv Králického Sněžníku.

Další zastávkou na naší cestě bude Letohrad, který se až do roku 1950 jmenoval Kyšperk. Z Lanšperku je to něco málo přes sedm kilometrů. Dominantu města tvoří barokní zámek, ve kterém si můžete prohlédnout expozici městského muzea.

Z Letohradu zamíříme po osmnáctce do Žamberku, který je historickým centrem severní části Orlickoústecka. Čeká nás necelých osm kilometrů šlapání do pedálů. Na výjezdu ze Žamberku se opět napojíme na cyklotrasu číslo 18, po které pojedeme necelých pět kilometrů.

Z Pastvin do vojenského muzea 

V obci Zakopánka značenou cestu opustíme a pokračujeme po silnici druhé třídy 312. Po dalších zhruba čtyřech kilometrech přijedeme k Pastvinské přehradě. Přejedeme most a po sedmi kilometrech doputujeme do Lichkova, kde můžeme navštívit vojenské muzeum umístěné ve dvou samostatných pěchotních srubech. Krátce předtím se opět napojíme na značenou cyklotrasu, tentokrát s číslem 52.

Žena na elektrokole. Ilustrační snímek
Elektrokola jsou na vzestupu. Podle čeho vybírat ty pro ženy?

Z Lichkova nám do cíle našeho cyklistického putování Pardubickým krajem zbývá posledních asi deset kilometrů. Pozůstatky předválečného vojenského opevnění můžeme spatřit takřka na každém kroku.

Přímo v Králíkách láká k návštěvě hned pět muzeí, která připomínají vojenskou minulost. Kdo by chtěl náročné, celodenní cyklistické putování zakončit chvilkou duchovního rozjímání, může vystoupat ke známému poutnímu místu na Hoře Matky Boží, kde stojí klášter servitů z přelomu 17. a 18. století. Celková délka cyklotrasy je 73 kilometrů. Čas jízdy bez zastávek bude asi pět hodin.

Průběh trasy:
Vysoké Mýto – Choceň – Ústí nad Orlicí – Cakle – Lanšperk – Letohrad – Žamberk – Pastviny – Lichkov – Králíky – Hedeč