Málokdo ví, že průměrný obyvatel černého kontinentu je rád, když se může najíst dvakrát denně. Ale omezenost afrického jídelníčku není pouze v množství, jak se západní svět domnívá. Strava je velice jednostranná. Nejčastější „chod“ v celé Africe je obyčejná kukuřičná kaše v různých modifikacích a pod různými názvy (bukari, milipap…).

Čím to je, že Afričané jsou na tohle jídlo hrdí? Jak si ho dokáží zpestřit? Podle známého českého přísloví „sytý hladovému nevěří“, a proto se SADBA (Salesiánská asociace Dona Boska) rozhodla uspořádat akci s názvem Dnes jím jako Afričan.

Vařit budou i známé tváře

Do projektu se zapojili ihouslový virtuos Pavel Šporcl a moderátorka Adélka Gondíková. „Snažím se pomáhat jiným. A pokud tento projekt pomůže poukázat na chudobu Afriky, tak má smysl. A také se moc těším na to jídlo," říká Pavel Šporcl. Jemu s vařením milipapu pomůže Pedro Macaxi Ngonga. Pedro pochází z Angoly, již 15 let žije v ČR.

Naopak Adéla Gondíková se rozhodla africký pokrm připravit sama, a jak říká: "Do akce Dnes jím jako Afričan se ráda zapojím. K rozvojovým zemím mám blízko, i když jsem tam nikdy nebyla. Jsem ráda, že žiji tady a nemusím se s bídou potýkat tváří v tvář."

Celou akci realizuje Salesiánská asociace Dona Boska (SADBA) jako doprovodný happening projektu Adopce nablízko. Cílem tohoto rozvojového projektu je pomoci ohroženým a znevýhodněným dětem a mládeži v různých koutech světa.

Kde a v kolik se bude vařit

Vaření s Pavlem Šporclem: v pátek 5. 3. 2010 v 10 hodin v Salesiánském centru na Kobyliském náměstí 1 v Praze 8.
Vaření s Adélou Gondíkovou: v neděli 28. 3. 2010

Podrobné informace naleznete na stránkách www.adopcenablizko.cz a www.sadba.org
Jídelníček i odkaz na internetový plánovač jsou umístěny na stránkách www.facebook.com/dnes.jim.jako.african