Malý počet návštěvníků, kteří mohou budovu navštívit muzeum, je dáno jeho netradiční formou. Půjde o takzvané domácí muzeum, tedy zachování poloviny dvojvily v co nejpůvodnějším stavu. „Chceme využít naprosto ojedinělé příležitosti a plně obnovit autentický rodinný prostor, kde světoznámý spisovatel žil a tvořil," řekl Zoufalík.

Rada městské části v únoru schválila takzvané libreto, tedy plán a technický scénář budoucí expozice. Připomínkovaly ho odborníci z ministerstva kultury, Památníku národního písemnictví, Národního technického muzea, Národního památkového ústavu a Památníku Karla Čapka.

Počítá se s osmi tematickými okruhy zaměřenými na jednotlivé stránky osobnosti Karla čapka. „Jejich cílem je představit návštěvníkům Čapka jako spisovatele, novináře, autora knih pro děti, divadelníka, přítele prezidenta T. G. Masaryka a takzvaného pátečníka, fotografa, zahradníka, ale také jako bratra malíře Josefa Čapka," vysvětlil radní.

Začátek na zahradě

Všechny prohlídkové okruhy budoucího muzea budou začínat na zahradě. I ta se vrátí do původní podoby, kterou měla v době, kdy jí Čapek proslavil v knize Zahradníkův rok. Ze zahrady návštěvníci vstoupí do suterénu domu, kde pro ně, stejně tak jako pro zaměstnance a ostrahu muzea, bude připraveno zázemí a prostory pro pořádání setkání a čtení. V prvním patře bude prostor pro krátkodobé výstavy, prostor bude také využíván pro reprezentační účely Prahy 10.

„Druhé patro, kde měl Čapek před svatbou s Olgou Scheinpflugovou pracovnu a kde je také jejich společná ložnice, zůstane plně zachováno a po zásahu expertů se navíc do své původní podoby vrátí zimní zahrada, kde spisovatel pěstoval kaktusy," uvedl dále Zoufalík. Nezměněné zůstane zachováno i podkroví a místnost pátečníků.

Spisovatelovu polovinu dvojvily postavenou v letech 1923 až 1924 zakoupila radnice předloni od dědiců za 44 milionů korun. Zároveň městská část zažádala ministerstvo kultury o zařazení vily na seznam národních kulturních památek. Druhá část dvojvily paří potomkům Karlova bratra malíře Josefa Čapka.