Horní Planá nabízí krásné koupání v Lipenské přehradě, pěší turistiku do okolní okouzlující šumavské přírody, cyklovýlety, rybaření, houbaření, návštěvu rodného domku Adalberta Stiftera a také různé kulturní možnosti včetně návštěvy letního kina. Zkrátka velmi rozmanitý program a ideální dovolenou pro rodiny s dětmi, páry a jednotlivce.

Slavný rodák
Ve městě doporučujeme nevynechat rodný dům významného německy píšícího autora o Šumavě Adalberta Stiftera. Návštěvník tady uvidí dokumenty a fotografie vztahující se k historii domu a především unikátní autentické památky vztahující se přímo k tomuto spisovateli.

Česká vesnice Eibentál v Rumunsku
České vesnici v rumunském Banátu pomáhá agroturistika

Ze zajímavých exponátů zaujmou například - olejomalba Horní Plané, kterou namaloval sám Stifter v roce 1823, ukázky rukopisů jeho knih, jeho psací stůl, čestný kord dvorního rady, cylindr s cestovním pouzdrem, spisovatelův jinošský portrét, kamenný epitaf jeho matky, olejomalba od malíře Josefa Vyleťala Dětství a mládí Adalberta Stiftera, obraz rodného domu od malíře Wilhelma Fischera z roku 1923 a řada dalších.

Koupání i túry
Pokud nastanou vedra, která k výletům moc nelákají, nevadí, nedaleko města je lipenská přehrada a na jeho březích asi nejkrásnější pláž ze všech, které u ní jsou. Pro návštěvníky jsou tady převlékárny, sociální zařízení, stánky s občerstvením a restaurace. Koho přestane bavit koupání, ten si může zahrát plážový volejbal, minigolf nebo pétanque. Dále je tady půjčovna loděk a šlapadel. Vzhledem k nadmořské výšce 770 metrů voda v přehradě sice bývá chladnější, ale o to víc osvěží.

Horní Planá je rovněž ideálním místem pro pěší výlety do krásné šumavské přírody. Doporučujeme vyjet ráno vlakem směrem na Nové Údolí, vystoupit na nedaleké zastávce Ovesná a odtud vyrazit na čtrnáctikilometrovou Medvědí stezku po žluté značce do Černého Kříže a odtud vlakem zpátky do Horní Plané. Trasa je to nenáročná, snadno zvládnutelná, a na cestě stojí na Jeleních Vrších památník, který připomíná, že v těchto místech byl v roce 1856 uloven poslední šumavský medvěd.

Pevnost nad Hardeggem patří mezi tradiční lákadla rakouského parku.
Nejmenší rakouský národní park láká na čistou přírodu

Na kole přes hranice
Další zajímavými cíli pro pěší turistiku v okolí jsou například Plešné jezero, Schwarzenberský plavební kanál, zdatní turisté mohou vyrazit po červené značce na pohraniční hřeben a dojít třeba až na nejvyšší horu české části Šumavy Plechý (1378 m).

V tomto centru Lipenska je také půjčovna kol, protože je rovněž východiskem pro ideální cyklovýlety. Vyrazit na kole se dá například do krásných míst zrušených částí vojenského výcvikového prostoru Boletice, do půvabného Českého Krumlova, nebo přejet přívozem na pravý břeh Lipna, a odtud dále pokračovat do šumavských hvozdů a třeba i na německé nebo rakouské straně.

Horní Planá je rovněž ideálním východiskem pro jednodenní výlety autem do Českého Krumlova, Vyššího Brodu, Prachatic a dalších míst.

Jan Ziegler