Oba se před půl rokem z recese rozhodli, že na Babettách 210 o obsahu válců 49 kubických centimetrů, vyrobených v první polovině 80. let minulého století, absolvují cestu z Velehradu do suverénního městského státu Vatikán a zpět.

Takzvaného „vatikánského požehnání" se krátce po desáté ujímá superior řádu Tovaryšstva Ježíšova – jezuitů a velehradský farář Petr Přádka. „Přeju vám, abyste po cestách do Vatikánu jeli bezpečně, ohleduplně, srdcem i rozumem. Ať vám po návratu domů všechny ty zkušenosti z cesty pomohou ve vašem osobním růstu," říká velehradský kněz a podotýká, že kříž, pod nímž uděluje oběma motoristům požehnání, tam byl postaven u příležitosti návštěvy papeže Jana Pavla II. v roce 1990. „Ten na Velehrad přijel z Vatikánu, kam vy dnes zpod tohoto kříže odjíždíte. Kéž vás Bůh na této cestě provází," dodává závěrem požehnání P. Petr Přádka.

Oba babettisté, s nimiž se loučí jejich rodiny, přátelé a přítelkyně, Gábina Šimková a Kristýna Hubináková, se pak jako správní dobrodruzi svěřují, že do pohodlí mají oni i jejich stroje na tři a půl tisíce dlouhé trase hodně daleko. „V posledních dnech před startem na nás nedolehla ani cestovní horečka, ani tíseň. Mysleli jsme na to, co musíme ještě sbalit, abychom na nic nezapomenuli. Ač jsme se dobře připravili, máme z dlouhé a náročné cesty přirozený respekt," přiznávají oba motorkáři těsně před startem. Netají se tím, že výprava na mopedech do Vatikánu je oba stojí celou letošní dovolenou.

„Dala jsem Radkovi na cestu talisman pro štěstí, aby se svým kamarádem bezpečně a ve zdraví dojeli do Vatikánu i zpět," prozrazuje Radkova přítelkyně Kristýna Hubináková z Jarošova. „Michalovi jsem popřála šťastnou cestu. Snad ji bude šťastně absolvovat. Do jeho návratu budu odpočítávat každou hodinu, každý den," svěřuje se Gabriela Šimíková z Mistřic. Také redakce Slováckého deníku přeje mladým cestovatelům, aby ve zdraví dorazili do Vatikánu a z něj pak do svých domovů.

Čtyřicet minut po desáté hodině vyjíždějí Michal a Radek z nádvoří baziliky na dlouhou cestu. K bistru Tramp v buchlovských horách je ještě doprovázejí motorkáři a mopedisté na naleštěných a burácejících strojích. Dál už oba mladí cestovatelé poputují sami.

Čtěte také: Radek a Michal: Cesta do Vatikánu na babettách nás bude stát okolo sto tisíc