Život motýlů můžete sledovat v tamním skleníku od jara do podzimu. Tropické druhy, které se zde chovají a rozmnožují, se totiž v zimním období zazimují a horní patro, kde v hlavní sezoně procházejí návštěvníci mezi poletujícími krasavci, je v zimě určeno pro živné rostliny, respektive pro jejich strávníky housenky.

Proč se tamní chovatelé motýlů nesoustřeďují spíše na zástupce českých druhů? „V našich podmínkách se nedají chovat, v uzavřených prostorách se totiž nespáří, potřebují k tomu volný prostor," říká dlouhodobá chovatelka motýlů a provozovatelka Motýlího domu Dana Macková.

Podle jejích slov je chov motýlů v našich podmínkách dost složitý, a přestože na světě existuje přes 200 tisíc druhů motýlů, v zajetí se jich dá chovat jen málo. Řadu informací se dozvíte i v expozici motýlů, seřazených a popsaných ve vitrínách, která je také součástí Motýlího domu.

Žako i kakadu

Kdo se chce dozvědět užitečné informace ze života papoušků, ať si zajede do Bošovic nedaleko jihomoravské metropole. K návštěvě tamní zoo láká zpěv z osmi desítek voliér.

K vidění a především ke slyšení tu najdete okolo 15 druhů papoušků arating, amazónky, dále pak ary, amazoňany, kakaduy a africké druhy papoušků například papoušky šedé žaky, senegalské a další.

Papoušci jsou považováni za velmi inteligentní. Především žakové jsou známí kognitivními schopnostmi. Vědci učinili nespočet pokusů na toto téma s žaky chovanými v zajetí.

Nový pavilon

V letošní sezoně čeká na návštěvníky řada novinek: „Budeme otevírat nový pavilon speciálně pro amazoňany a rozšíříme expozice o další druhy ara. Návštěvníci se mohou těšit také na řadu výstav a dalších akcí," říká ředitelka Papouščí zoo Hana Škrháková.

Kromě prohlídky se zde můžete seznámit i s chovem papoušků v zajetí, s životem v jejich domovině či jejich ochranou. A nezapomínají zde ani na děti.

Pro ně je tu připraven dětský koutek a také další zvířátka pro jejich rozptýlení. „Děti totiž nebaví jen se dívat na papoušky, podle nich existuje červený, zelený a modrý a pak už nic. A tak je musíme zabavit, aby si jejich rodiče mohli přečíst i informační tabulky."

Nápad na vznik první papouščí zoo v Česku se zrodil po 35leté chovatelské zkušenosti majitelů. Ti chtěli svým svěřencům poskytnout co nejlepší zázemí a životní prostor.

Celý areál je bezbariérový a chování ptactva lze sledovat ze speciální pozorovatelny v podobě altánu s posezením. Jestliže se vám papoušci líbí, ale nemůžete z nějakého důvodu doma žádného chovat, lze ve zdejší zoo papouška adoptovat vaše jméno pak bude na tabulce v expozici.

Více informací:

www.motylidum.cz

www.papouscizoo.cz

www.morsky-svet.cz