Ten jeho majitel Škoda Auto, rekonstruoval zvenčí do původní podoby, vevnitř čekají na návštěvníky moderní otevřené prostory.

„Objekt prošel několika přestavbami. My jsme zachovali to, co bylo původní, přestože by bylo zřejmě jednodušší stavbu zbourat a znovu postavit," pronesl mluvčí Škody Vítězslav Kodym.

Muzeum je koncipováno do tří expozic, které přibližují nejen život a dílo slavného rodáka, ale také počátky automobilového inženýrství obecně. Hlavnímu sálu dominuje replika automobilu Porsche lohner semper vivus. „Na podobném stroji přijel tenkrát Ferdinand Porsche z Vídně představit svou snoubenku," vysvětlila vedoucí Škoda muzeum Andrea Frydlová. Rodinný život slavného vynálezce pak připomínají především fotografie.

PLACATÝ PRŮVODCE

Další, na první pohled neviditelnou, část expozice tvoří informace, které se návštěvníci dozví prostřednictví aplikace na tabletech. Ty totiž nahradí klasického průvodce. „V momentě, kdy se návštěvník přiblíží s tabletem k jednotlivým exponátům budou mít k dispozici další informace, fotografie nebo krátké filmy," vysvětlila vedoucí.

A právě v této „interaktivní" části se návštěvníci mohou dozvědět také o nacistické minulosti geniálního konstruktéra, která před třemi lety vzbudila ve Vratislavicích takové vášně, že se vedení obvodu rozhodlo sundat vítací cedule připomínající slavného rodáka.

PORSCHE AUTA, BOSS UNIFORMY

„Autorům projektu jsme kladli na srdce, aby představili osobnost Antona Porscheho v celé jeho šíři," sdělil Tomáš Kraus z Federace židovských komunit, který také připomněl, že autor slavného Brouka není jediná slavná osobnost, která za války pracovala pro nacisty. „Například Hugo Boss šil obleky pro esesáky," dodal Kraus. Podle něj projekt muzea zapadá do konceptu Federace židovských obcí, a to ukázat minulost v celé šíři. „V našem týmu byli lidé, kteří přežili holocaust a ti mají morální právo o tom rozhodovat," dodal. Podle starosty Vratislavic Lukáše Pohanky se kvůli muzeu žádné protesty nekonaly. On sám už se ke sporu nechce vracet. „Mám radost, že muzeum vzniklo, a věřím, že přitáhne turisty. Vratislavice jej rozhodně budou propagovat," dodal.

Rodný dům Ferdinanda Porscheho koupila Škoda Auto v roce 2011, jeho rekonstrukce začala loni. Objekt prošel razantní přestavbou, která jej měla vrátit do doby narození konstruktéra. Jeho součástí je i servisní budova, kde návštěvníci najdou pokladnu a obchůdek se suvenýry.

Muzeum bude otevřené od pátku do neděle, a podle slov mluvčího jej chce Škoda Auto propagovat v rámci Škoda Muzea v Mladé Boleslavi. Škodovka chce prodávat vstupné i v rámci balíčků do obou muzeí.