Deník zjistil, že se majiteli objektu, bratislavské firmě ARS Technology, podařilo najít nového nájemce ještě před začátkem zimní sezony.

Tuto zprávu považují za dobrou a oceňují ji zejména turisté a lidé z okolí nejvyššího vrcholu Bílých Karpat na moravsko – slovenském pomezí.

„Pro nás je to hodně důležitá informace. Teď na podzim míří kroky místních na Javořinu po červené i po zelené turistické značce. Je to místo, kde se může člověk po dobrém výšlapu občerstvit. Určitě to na vrcholu scházelo,“ řekla Deníku Barbora Macková z informačního centra ve Strání.

Ta z informačního centra v uplynulých týdnech posílala na Javořinu turisty nerada, právě kvůli zavřené Holubyho chatě.

„Před nedávnem přijeli turisté z Teplic, aby podpořili výšlapem na Javořinu myšlenku československé státnosti, když slaví sto let od svého založení. Mě úplně mrzelo, že jsem jim musela bohužel říct, že na vrcholu nedostanou ani razítko a nedají si ani pivo,“ konstatovala Barbora Macková.

O den premiérového znovuotevření chaty se na javořinský vrchol vydal i manželský pár z Olomouce.

„Jsme tu poprvé, vydali jsme se na túru z Kamenné boudy. Vůbec jsme netušili, že by chata mohla být zavřená. To by bylo nepříjemné,“ nechali se slyšet Zdeněk s Mirkou z Hané.

Novou provozní Holubyho chaty se stala Martina Duffalová z nedaleké Lubiny, která poměry kolem objektu velmi dobře zná.

„Mysleli jsme, že chatu otevřeme o něco dřív. Víme, že je to pro spoustu lidi nejen z okolí srdeční záležitost,“ naznačila šéfka chaty, které je aktuálně otevřena pro veřejnost denně od 11 do 19 hodin.

Avia hořela za jízdy, řidič se závozníkem ji včas opustili
Avia hořela za jízdy, řidič se závozníkem ji včas opustili

Majitelé zařízení nezaháleli ani v době uzavírky.

„V době jejího zavření probíhal úklid po předchozím nájemci, sanitární práce a také administrativní povinnosti nového provozovatele, který už má smlouvu. Aktuálně probíhá výběr zaměstnanců a uzavírání pracovních smluv,“ vysvětloval jednatel bratislavské firmy Robert Oravec.

První den po znovuotevření si návštěvníci mohli dát jen pečenou klobásu. Na víkend už byla nabídka pestřejší. Podle vedoucí bude jídelníček v dohledné době rozšířený hlavně z místních specialit.

„Chceme na chatě vařit hlavně krajová jídla, jako jsou halušky, domácí šulance, kyselica nebo třeba česnečku. Na víkendy plánujeme posílit kuchyň a nabídnout lidem ještě větší výběr. Zákazník může platit, tak, jak byl zvyklý. V eurech i v českých korunách. Plánujeme zavést terminál, aby se dalo platit také kartou. Chceme být také o něco levnější než bývalý nájemce a postupně vylepšovat služby,“ prozradila Martina Duffalová, která má za sebou se svým týmem první ostrý víkend.

„Byl docela náročný a hlavně hektický, návštěvnost byla poměrně slušná. Věříme, že lidi budou chodit. Na druhou stranu jsme se přesvědčili, že máme pořád ještě na čem pracovat,“ dodala.

Michal Kordula.
Kordula i Levý skončili. Slovácko proti Teplicím povede Vlachovský

Holubyho chata se nachází v katastru slovenské obce Lubina. Také její starosta Martin Beňatinský otevření chaty uvítal.

„Pro nás je velmi důležité, že byla chata znovu otevřená. Není ohroženo tradiční silvestrovské setkání Čechů a Slováků na Velké Javořině. Také se můžeme v klidu připravovat na Javořinské slavnosti. Věříme, že spolupráce s novým nájemcem bude na velmi dobré úrovni. Dosavadní jednání tomu nasvědčují,“ sdělil Deníku Martin Beňatinský.

Majitelé objektu mají v plánu postupné vylepšování služeb pro turisty.

„Náš první cíl byl otevření chaty s novým provozovatelem. Střednědobý cíl je rekonstrukce sociálního zařízení a zkrášlení chaty z venku. Výhledově bychom chtěli také přebudovat ubytovací část,“ prozradil Robert Oravec.

Základní kámen Holubyho chaty byl položen 8. července 1923. Už o rok a čtvrt později by se její stavba dokončila. Za dva roky, koncem roku 1926, ale vyhořela. Zcela nové chaty se dočkal vrchol Bílých Karpat už o čtyři roky později. Chata fungovala i v době druhé světové války, kdy přes ni i vrchol převáděly partyzánské spojky stovky běženců z protektorátu Čechy a Morava do zahraničního odboje.

Předposlední rekonstrukci objekt absolvoval v 70. letech minulého století. Tu poslední zahájili v roce 2009. Ta ale zůstala na půli cesty. Její úplné dokončení je zatím v nedohlednu.

Holubyho chata. Ilustrační foto.
Po 12 letech zavřeli Holubyho chatu na Velké Javořině