Do projektu s cílem zatraktivnit neudržovanou lokalitu se zapojila hustopečská střední odborná škola a učiliště společně s radnicí. „Učitelka Renata Kučerová oslovila kulturní komisi s návrhem, že chce se svými studenty udělat něco pro naše město. Společnými kroky a intenzivní prací se nám to podařilo“ chválí iniciativu školy předsedkyně hustopečské kulturní a školské komise Ivana Brabcová.

Ruku k dílu přiložili studenti i učni. „Studenti vypracovali anketu i pozvánky na slavnostní otevření. Vhod přišla také práce lakýrníků, zedníků a zámečníků. Například lakýrníci sehráli významnou úlohu při tvorbě informační tabule. Návrh jednoho z nich byl přepracován do současné podoby,“ poukázala Kučerová na zapojení většiny oborů.

Obnova Homolího kopce vycházela z vítězného projektu hustopečské školy. Podpořila jej Nadace Lipka, která přispěla pětatřiceti tisíci korunami. Město doplatilo ze svého pětadvacet tisíc.

„Jsem rád, že nezůstalo jen u slov a naši společnou myšlenku se podařilo dotáhnout do konce. V příštím roce bychom ve spolupráci se střední školou chtěli na zviditelnění této památky pokračovat. Možná se nám podaří vybudovat skromnou vyhlídku na vrcholu Homolího kopce tak, aby se zde lidé při procházkách mohli zastavit, posedět a třeba i pokochat panoramatickým pohledem na naše město,“ popřál Homolímu kopci hodně spokojených návštěvníků iniciátor akce, hustopečský radní Antonín Matocha.