Radí to alespoň Linda Dlouhá ze Středočeské centrály cestovního ruchu. „Vydat se na toulky středočeskou krajinou můžete i z pohodlí domova. Stačí si pustit známé české filmy a pohádky, které vás do středních Čech přenesou,“ připomněla. S tím, že sledování stop oblíbených filmových či pohádkových postav posléze může zpestřit nejeden výlet za dobrodružstvím.

Podívanou, která je pozvánkou na Křivoklátsko, jež nepotřebuje dalších slov, je filmový přepis Smrti krásných srnců a Zlatých úhořů spisovatele Oty Pavla v podání režiséra Karel Kachyni. „Stejně tak září na plátně i hrad Křivoklát, který je oblíbenou lokací jak českých, tak zahraničních filmařů,“ vybízí Dlouhá k tomu, aby výletníci zvedli pohled od hladiny Berounky také k hradním zdem a věžím.

Návštěvníci na člunu ve vývěru Punkvy po zpřístupnění plavby veřejnosti v roce 1921.
Unikát Punkevních jeskyní: První turisté se na pramicích svezli před sto lety

„Díky své pozdně gotické podobě a relativní blízkosti Prahy se Křivoklát stal oblíbenou destinací turistů i filmařů,“ připomněla s tím, že na hradě se natáčely scény pro více než tři desítky filmů. „V některých se pouze mihnul, v jiných zazářil v celé své velkoleposti. Do oka padl i zahraničním štábům, kteří v jeho zdech natáčeli například scény z filmu Wanted, koprodukčního snímku Bathory – nebo se objevuje třeba v Kletbě bratří Grimmů,“ uvedla Dlouhá. Mimochodem: v posledně zmiňovaném snímku byl hrad místem svatby zlé královny, kterou ztvárnila italská herečka a modelka Monica Bellucci.

Drábské světničky v protilehlém koutu středních Čech, v Českém ráji, zase proslavil především loutkový film o medvídkovi Kukym scenáristy a režiséra Jana Svěráka. Bývalá skalní pevnost, z níž je úžasný výhled do okolí, zanechá mocný dojem v návštěvnících všeho věku.

Kladská
Covidový rok: Podívejte se, kam všude vás Deník vzal na Videovýlety

Jen o pár kilometrů jižněji se nachází zřícenina hradu Valečov, která také stojí na skalních útvarech při západním okraji Českého ráje, již si rovněž filmaři oblíbili. „Například pro pohádky Lotrando a Zubejda, RumplCimprCampr, Dešťová víla – stejně jako se zde natáčely sekvence pro film podle předlohy Aloise Jiráska Poklad hraběte Chamaré s Eduardem Cupákem či Slavné historiky zbojnické,“ vypočetla Dlouhá.

Valečov:

Drábské světničky: