Kopule s historickým dalekohledem z éry Rakouska-Uherska bude během oblíbené slavnosti v sobotu 16. června od rána otevřená a navíc nabídne od 20.30 hodin mimořádné pozorování - úzký srpek Měsíce se přiblíží k srpku planety Venuše. Hvězdárna očekává, že dorazí davy lidí.

„Máme posily. Na hvězdárně budeme ve třech,“ sdělil astronom Zdeněk Tarant. Po setmění přijde další překvapení, mimořádné sledování Saturnu a Jupitera.

Ilustrační foto.
Most pod Hněvínem padne, na jeho místě vyroste úplně nový

Hvězdárna rozšířila provozní dobu, kromě neděle slouží veřejnosti i v sobotu od 13 do 21 hodin. Čerstvou technickou novinkou je pořízení Herschelova hranolu k lepšímu pozorování Slunce, jež bude více do zelena.

Nával na hradě se očekává už od příštího pátku, kdy začne festival Divadelní léto na Hněvíně. Umělci odehrají v romantických kulisách do konce měsíce tři desítky představení, nejvíce v historii.

Prohlédněte si historické obrázky Hněvína:

Vstupenky jsou beznadějně vyprodané. „Divácký zájem je enormní, nečekaný a potěšující,“ sdělil jednatel Městského divadla v Mostě Václav Hofmann.

Hlavním lákadlem je muzikál Noc na Karlštejně a nově Sluha dvou pánů, který na hradě překoná hranici sta repríz. Rodiny a školy budou chodit na klasickou pohádku Princezna se zlatou hvězdnou na čele a na muzikál Ať žijí duchové. Festival Divadelní léto je náročný na logistiku, v některé dny budou i dvě představení.

Spokojenost diváků bude opět záviset i na počasí. Dosud, až na jednu výjimku kdy se vracelo vstupné, festivalu přálo.

Hrad Hněvín.
Divadlo bude hrát opět na hradě Hněvín, je o to velký zájem

Když Divadelní léto vznikalo, byly obavy, že lidé nebudou chtít chodit za kulturou do strmého kopce. Pilotní nasazení proslulé veselohry Noc na Karlštejně ale ukázalo, že divák ocenění zážitek v prostředí, které připomíná dobové reálie známé z filmu. „Lidi jsou opravdu úžasní. Díky nim se z Divadelního léta stala tradice, kterou bychom rádi vylepšovali,“ uvedl Václav Hofmann. Existují totiž úvahy na rozšíření divadelního programu na hradě. Diskutuje se o začátku září, kdy bývá stálé počasí. Pořádání takových akcí je ale podle divadelníků vždy sázkou do loterie. Jsou to nervy. Vítr a déšť mohou vše přerušit, protože hlediště není kryté.

Hrad Hněvín dnes.Zdroj: Jaroslav Hron

Hrad Hněvín.  Foto: Jaroslav Hron

Festival se kryje se zmíněnou jednodenní oslavou alchymisty Kelleyho, kdy bude na hradě největší mumraj. Návštěvníci se mohou těšit například na dobové tržiště, atrakce pro děti, rytířský tábor, kejklíře a zábavu v okolí hradu. Otevře se také rozhledna ve věži. „Magistr Kelley se opět pokusí o svůj slavný útěk,“ dodala mluvčí radnice Alena Sedláčková.

Dnes se prodloužila provozní doba alchymistické dílny, jež bude fungovat až do konce srpna od úterý do neděle. Slouží od 11 do 12.30 hodin a od 13 do 17 hodin.

Jeden z herců mosteckého divadla převlečený za alchymistu Edwarda Kelleyho.
Dílna Magistra Kelleyho už má otevřeno, zatím jen o víkendu