Zasněžená pohádka

Asi nejznámějším zámkem, o němž se ví, že je v zimě otevřený, je jihočeská Hluboká. Když tento načančaný bílý zámek zapadne sněhem, budete si tu připadat jako pohádce. Jedna z těch filmových, Pyšná princezna, se tu dokonce i natáčela. Památka je postavená ve slohu tudorovské gotiky podle anglického zámku Windsor a je spjata s rodem Schwarzenberků. Ti zde žili téměř tři století a přestavěli původně renesanční stavbu v romantickém stylu. Zajímavé jsou i interiéry zámku. Místnosti jsou totiž obložené dřevem a zdobeny dřevořezbami, spoustou zbraní, loveckých trofejí a portréty členů knížecího rodu Schwarzenberků.

Islandská sopka Öræfajökull.
Evropa musí zpozornět. K životu se probouzí největší sopka Islandu

Pokoje na Hluboké jsou i přes zimu vyhřáté natolik, že sem mohou zavítat turisté. Zámek nabízí speciální zimní prohlídkovou trasu. Ta vás zavede do soukromých apartmá majitelů panství. Podíváte si i do kuřáckého salonku, malé jídelny, honosné lovecké jídelny a dalších místností. Trasa je přístupná do 18. 3., od úterý do neděle, od 10 do 16 hodin. Více na www.zamek-hluboka.eu.

Zámek jako z Anglie

Podobně jako na Hluboké si možná budete připadat na Sychrově. I tento zámek ležící v Libereckém kraji je postaven v romantickém novogotickém slohu a jeho pokoje vynikají bohatou řezbářskou výzdobou. Za současnou podobu zámku může původně francouzský rod Rohanů, kteří panství koupili na počátku 19. století. Upravili nejen zámek, ale i jeho okolí, jemuž dali podobu anglického parku, v němž je spousta vzácných dřevin a umělá zřícenina Arturův hrad s podzemní chodbou.

Milovníci pohybu a přírody si vychutnávali krásy Chřibů.
Kam se podívat, kde ubytovat a najíst? Vzniká databáze pro cestovní ruch

Také Sychrov je oblíbeným pohádkovým zámkem. Natáčela se zde třeba Zlatovláska, Nesmrtelná teta nebo Nejkrásnější hádanka, ale i mnoho nepohádkových filmů, např. Radúz a Mahulena, Panství či Tmavomodrý svět. V minulosti měl zámek mnoho významných hostů, třeba skladatele Antonína Dvořáka, francouzského krále Karla X., pruského krále Viléma I. nebo rakouského císaře Františka Josefa I. Vy si sem můžete také zajet, a to i teď v zimě. Zámek je otevřen každý den od 10 do 14 hodin. Přístupný je základní okruh nazvaný Novogotický klenot Rohanů, díky němuž budete moci obdivovat apartmá knížete a kněžny i reprezentační prostory. Více na www.zamek-sychrov.cz.

Čapkovi nadosah

Zámek ve středočeském městě Dobříš najdete jen kousek od Staré Huti, kde se nachází Památník Karla Čapka. V tomto letním sídle známém jako Strž strávil slavný spisovatel poslední roky života. S literaturou je spjata i historie zámku v Dobříši, neboť tu v letech 1945-1998 sídlil domov spisovatelů. Dnes patří červený zámek rodu Colloredo-Mannsfeldům, který umožňuje návštěvníkům nahlédnout do zámeckých komnat po celý rok.

Paseky Penzion Na Buďárce
Do kraje zapadlých vlastenců

Vydat se můžete na klasickou prohlídku, zkrácenou prohlídku interiérů nebo na okruh nazvaný Dobříšské přízraky, jenž vychází z místních strašidelných pověstí. Případně je možné navštívit i Galerii JCM, v níž spatříte obrazy patřící Colloredo-Mannsfeldům. Chloubou zámku je také francouzská rokoková zahrada, která je ovšem v zimě uzavřená. V lednu je zámek otevřen od úterý do neděle od 8,00 do 16,30. Do 16 hodin je přístupný i přilehlý anglický zámecký park. Více na www.zamekdobris.cz.

Český unikát

Hrady jsou sice mnohem chladnější než zámky, některé ovšem i tak můžete navštívit. Jedním z nich je třeba Chebský hrad, který je mezi českými hrady unikátem. Je totiž jedinou falcí (speciálním typem středověkého císařského hradu) u nás. Již od konce 12. století stojí přímo v západočeském městě Cheb. Hrad se může pochlubit mnoha zajímavými historickými událostmi, jež s ním souvisejí.

Dominik Rubáš.
Napsal knihu o Podještědí, o krajině svého srdce. Věnoval ji svému psovi

Postaven byl původně pro římského krále a císaře Fridricha Barbarossu, navštívil jej ovšem i Karel IV. nebo Jiří z Poděbrad, v 17. století tu byli povražděni pobočníci knížete Albrechta z Valdštejna, kteří tu prý dodnes straší. Z původního hradu se do dnešní doby dochovaly jen pozůstatky hradního paláce, obranná Černá věž a románsko-gotická kaple sv. Martina, Erharda a Uršuly. V lednu a v únoru si všechny tyto stavby můžete prohlédnout o sobotách a nedělích od 10,00 do 15,00. Více na www.hrad-cheb.cz.

Hrad pro císaře

Na skále v ohybu řeky Ohře poblíž Karlových Varů stojí jeden z našich nejstarších hradů – Loket. Podle toku řeky pod ním získal hrad i jméno – připomíná totiž svým tvarem lidský loket. Pro jeho polohu poblíž státních hranic se mu v minulosti říkalo klíč ku království českému a tradovalo se, že kdo Loket dobude, dobude i celé České království. Dějiny hradu sahají až do 12. století, ve 14. století tu pak byl v dětství vězněn pozdější císař Karel IV. a pobýval tu i v dospělosti. Hrad je známý svými cennými sbírkami zbraní, porcelánu a minerálů, v níž můžete spatřit maketu slavného loketského meteoritu.

tržnice Sukiennica
Advent v Krakově aneb Happy again pod křídly andělů a s vůní svařáku

Říká se mu Zakletý purkrabí a na hrad spadl roku 1422. Oblíbená je i expozice útrpného práva v hradním sklepení. Vystoupat můžete na hradní věž, kterou hlídá hodná drak Šarkan. Říká se, že pokud na věž vyjdete s partnerem ruku v ruce a nahoře se třikrát políbíte, zůstanete spolu do konce života. Loket je v zimním období otevřen od 9 do 16 hodin. Více na www.hradloket.cz.