Ráno procházka kolem hradeb, po poledni prohlídka centra města s průvodcem a potom třeba zastávka na sklenku vína ve vinotéce ve Vlkově věži. Takový program si mohou brzy naplánovat návštěvníci Znojma. Rozsah a mohutnost opevnění, které kolem Znojma vyrůstalo od třináctého století, návštěvníkům přiblíží nově opravený úsek se dvěma věžemi za Kapucínskou zahradou. „Před letošní sezonou jsme za víc než tři miliony korun opravili Novou a Prašnou věž v jižním hradebním příkopu. Součástí prací bylo vytvoření cest, které zpřístupněný úsek napojí na stávající stezky a vstup do Kapucínské zahrady z Pasteurovy ulice,“ přiblížila mluvčí radnice Zuzana Pastrňáková.

Archeolog David Humpola vede znojemské pracoviště Ústavu archeologické památkové péče.
Archeolog Humpola: Sen o popeláři se mi splnil. Probírám se odpadem sídlišť

V každé z věží najdou návštěvníci tematickou výstavu. „V Prašné věži uvidí trojrozměrný model celého městského opevnění a díky projekci se dozvědí, jak věže vypadaly,“ přiblížil ředitel Znojemské Besedy František Koudela.

Jak dodal, v Nové věži najdou příchozí zbrojnici. „Uvidí, co obránci hradeb v různých dobách nosili a s čím bojovali. Repliky si mohou také vyzkoušet,“ dodal Koudela.

Novou prohlídkovou trasu si první návštěvníci prošli v uplynulém týdnu při slavnostním otevření a pří víkendovém Dni otevřených památek. „Tuto část města moc neznám, určitě sem ještě někdy zajdu. Je dobře, že jsou hradby přístupnější, myslím, že by měl být otevřený pokud možno celý okruh opevnění,“ řekla jedna z návštěvnic Eva Mlejnková.

Ilustrační snímek.
Nemoci plic mají na svědomí desetinu úmrtí. Lidem je zdarma vyšetří v lékárnách

Podobně mluvil další z účastníků jedné z prvních prohlídek Jiří Janků. „Bydlím tady nedaleko a rád chodím na procházky kolem Dyje a pak nahoru do města. Jen vítám že jsou hradby víc otevřené,“ řekl Janků.

Velký potenciál pro cestovní ruch vidí v přístupných hradbách šéf průvodcovské agentury a zastupitel Lukáš David. „Je to část města, která pro návštěvníky dosud nebyla příliš známá, i proto, že nevěděli, kudy se na zajímavé části hradeb dostat. Určitě budeme hradby ukazovat i našim hostům,“ řekl David.

Pravidelné prohlídky hradeb se srazem s průvodcem u radniční věže začnou 28. dubna, denně vždy v půl desáté dopoledne a v půl čtvrté odpoledne. Vždy v jednu hodinu začne ještě prohlídka centra města.

Ilustrační foto.
Vážné nehody v okresních městech? Klidné Blansko a extrémně nebezpečná Břeclav