Písecký deník si ji prohlédl s předstihem za přítomnosti Aleše Kroupy, který je autorem celé expozice. „Říkali jsme si, že je kaple nevyužitá, a chtěli jsme, aby se v Bernarticích něco dělo," říká, proč požádali městys o pronájem objektu.

Výběr pekla nebyl náhodný. „Každá víra má to nahoře a to dole. My prezentujeme to dole," konstatoval Aleš Kroupa. Smyslem výstavy a jejím hlavním cílem je podle něj to, aby se pobavily hlavně děti. Uznává, že v dnešní době je těžší než dříve je zaujmout. „Součástí výstavy jsou tři odvětví pekla – reálné, pohádkové, a jak já říkám, brutál – to je slovo, které mají děti rády. V brutálu je k vidění i satan vytvořený podle nakreslené předlohy z 19. století. V každé expozici jsme připravili exponáty, které si děti budou moci vyzkoušet," podotkl k výstavě, která má, jak se dnes říká, interaktivní charakter. Více prozrazovat nechtěl.

Návštěvníci tu najdou kopii Ďáblovy bible, ručně malovanou, dále kotelnu, věznici, tisícistránkovou Knihu hříchů či výjev z pohádky S čerty nejsou žerty. „Na výstavě jsou figuríny čertů, živí čerti tu nebudou, ani nikdo na návštěvníky nebude bafat," poznamenal Aleš Kroupa, který má na svůj záměr pozitivní reakce okolí. Dodal, že za vším stojí tříměsíční práce. 
  

HUSOVA KAPLE. Objekt je majetkem městyse Bernartice. Jeho vedení už léta přemýšlí               o tom, že ho předělá na multifunkční kulturní centrum. Chybí ale peníze. Zdroj: Deník/Klára Černá

V objektu nefunguje elektřina, mají tu rozvod na dvanáct voltů a každou expozici si děti rozsvítí vypínačem. Z Husovy kaple je využita celá část kromě půdy a jakýmisi prvními dětskými kritiky celé expozice jsou synové Aleše Kroupy – šesťák Samuel a prvňáček Vojtěch. „Vojta koukl na váhu a řekl: Nahoře dobrý, to je stejný, ale dole to mají kulatý a ty to máš hranatý," řekl s úsměvem otec Aleš, který reagoval na synova slova o váze na hříšníky z pohádky S čerty nejsou žerty.

Plán do budoucna na další výstavu Aleš Kroupa zatím nemá. „Musím si odpočinout, tři měsíce nedělám nic jiného než výstavu. Popřemýšlím a pak uvidíme," uzavřel Aleš Kroupa.

Expozice Hravé peklo je v Husově kapli otevřena v pondělí, ve středu a v pátek od 14 do 18 hodin a o víkendech mezi 9. a 11. a 13. a 18. hodinou.