„Do projektu se zapojilo pětadvacet restaurací. Ty se zavázaly k tomu, že budou od 16. června až do konce září vařit každý tradiční pokrmy z oblasti Jeseníků. Návštěvníci je poznají podle samolepky umístěné u vchodu do restaurace. Každá ze zapojených restaurací bude nabízet nejméně jedno kompletní menu složené z polévky, hlavního jídla a dezertu,“ představila projekt Tereza Schreiberová ze sdružení Jeseníky přes hranici, které celou akci organizuje.

Gastronomický festival finančně podpořil Olomoucký kraj. „Projekt Chuť Jeseníků byl zařazen mezi desítku nejzajímavějších akcí v kraji. Jsem přesvědčen, že napomůže ke zviditelnění regionu. Doufám, že Jeseníky budou chutnat celé Evropě,“ popřál organizátorům akce náměstek hejtmana Olomouckého kraje Pavel Horák.

Pak už se všichni, kteří přišli projekt odstartovat, pustili do ochutnávání. V obležení byl šéfkuchař Roman Ťulpa, který ochotně popisoval postup přípravy nabízených pokrmů. Ty pak podle přání s grácií servíroval na talíře. „Všechny omáčky a polévky mají stejný základ – opraženou mouku a kořenovou zeleninu. Jsou to poměrně levná, ale lahodná jídla,“ tvrdil šéfkuchař.

Jako první zmizela delikatesní paštička. Jednotlivé debatní kroužky se s plnými ústy snažili určit vítěze. Ani v jednom se neshodli. „U mě jasně zvítězil králík načerno, toho jsem si dal dvakrát,“ uvedl jeden z návštěvníků. „Já myslím, že nejlepší byl jazyk s chlebovou omáčkou,“ oponoval mu soused. „Já dávám zlatou medaili zvěřině, s tou úžasnou omáčkou dohromady to nemělo chybu,“ tvrdil třetí.

Pak už se všichni vrhli na dezert, po kterém se jen zaprášilo.

A kdo nyní bude zjišťovat, jak chutnají Jeseníky?

Od pondělí se vedle vybraných restaurací bude vařit po celý týden podle receptů, které organizátoři našli v archívech i u babiček, v jídelně 5. základní školy ve Vrchlického ulici v Šumperku.

Sledujte Šumperský a jesenický deník. Každé úterý budeme informovat o tom, jak lidem chutná to, co jedli naši předci před staletími. Můžete si také zasoutěžit o hodnotné ceny! Více můžete najít na webových stránkách festivalu www.chutjeseniku.cz.

Restaurace zapojené do projektu

Šumpersko

Restaurace Arte, Husitská 2, Šumperk

Restaurace Černý havran, Kozinova 7, Šumperk

Wellness hotel Diana, Žárovská 618, Velké Losiny

Hotel Dlouhé Stráně, Rejhotice 72, Loučná nad Desnou

Hotel Dolte, Sobotín 27

Relax Kolštejn Branná

Restaurace v areálu Kouty, Kouty nad Desnou 30

Penzion Na Staré poště, Filipová 65, Loučná nad Desnou

Restaurace Suteren Lounge, Komenského 3, Šumperk

Jesenicko

Restaurace Gemer, nám. Svobody 875, Jeseník

Hotýlek U Kance, Lipová – lázně 240

Park Hotel, Domašov 21, Bělá pod Pradědem

Hotýlek U Pekina, Dolní Údolí 44, Zlaté Hory

Penzion U Petra, Lipovská 115/328, Jeseník,

Penzion Povodí, Domašov 289, Bělá pod Pradědem

Priessnitzovy léčebné lázně, Priessnitzova 12, Jeseník

Hotel Stará Pošta, Filipovice 27, Bělá pod Pradědem

Rýmařovsko

Hotel Slunce Rýmařov, Jesenická 4, Rýmařov

Hotel Kamzík, Karlov 182, Malá Morávka

Hotel Figura, Malá Morávka 256

Hotel a restaurace KOLIBA, Staré Město 227