Šestadvacet kilometrů dlouhá trasa kolem masivu Sella Ronda je součástí největší lyžařské oblasti na světě Dolomiti Superski sdružující dvanáct lyžařských středisek s okruhy propojenými do jediného skipasu. Lyžařská oblast je propojena čtyřmi údolími, k Jižnímu Tyrolsku přitom patří dvě z nich – Val Gardena a Alta Badia.

Lyžařský kolotoč blízko nebe

Při vstupu na proslulý lyžařský kolotoč, kde sjezdovky a lanovky na sebe navzájem navazují, leckomu proběhne hlavou myšlenka – jen neuváznout na půli cesty, až se zastaví lanovky a utichne ruch v části jihotyrolských a části italských lyžařských středisek.

Ti, kteří už na Sella nejsou žádnými nováčky, vědí, že se dá skalnatý masiv dokola objet zhruba za pět hodin, a přitom si dopřát i malé občerstvení na svahu či oběd v některé z horských restaurací.

Při celodenním výletu lyžaři objevují stále nové trasy, vyjíždějí z mrazivých údolí do prosluněných sedel, odkud zažívají vždy nové a nepoznané výhledy na skalnaté vrcholky masivu s nejvyšší horou Piz Boe (3151 metrů) či okolní štíty Dolomit například na Marmoladu (3342 metrů). Trasu kolem Sella lze absolvovat dvěma směry – podle prospektů jsou trasy ve směru hodinových ručiček vedeny po těžších červených trasách, proti nim směřují po lehčích modrých a zelených trasách. Pravdou však zůstává, že místní, nebo ti, kteří ji objeli křížem krážem již mnohokrát, nevidí mezi obtížností obou směrů vcelku žádný rozdíl.

Slevy pro děti

Další ze skvělých lyžařských středisek stoupá z údolí Alta Badia do stejnojmenného střediska do výšky od 1500 až do 3269 metrů. I ve vysokých výškách však najdete perfektně upravené terény s mírnějším sklonem, které jsou ideální i pro rodiny s dětmi.

Oblast Jižního Tyrolska až s 300 slunečnými dny v roce je sice chudší na sněhové srážky, díky moderní zasněžovací technice, která s výrobou sněhu začíná vždy již od začátku sezony, to však na množství ani kvalitě nepoznáte. Jeden den lyžování ve střediscích Dolomiti Superski vychází na 35 eur, při koupení nového denního skipasu máte nárok na slevu pět procent na prvních pět dní, 10 procent od šestého dne lyžování.

Rodiny jistě potěší, že děti do osmi let mají při zakoupení dospělého skipasu lyžování zcela zdarma, o 30 procent levněji než dospělí budou lyžovat i děti od osmi do 16 let. Díky systému čipového skipasu Dolomiti chip-card si také můžete ověřit své výkony na sjezdovkách – stačí se připojit na webové stránky www.dolomitisuperski.com, kliknout na ikonu ski-performance a zadat číselný kód skipasu.

Kromě počtu ujetých kilometrů se vám ukáže i přesný směr vašeho pohybu či zajeté časy.

Na lyžích za dobrým jídlem

Alta Badia nabízí pestrou škálu ubytovacích zařízení od čtyřhvězdičkových hotelů s vlastními zábavními a relaxačními centry až po skromnější ubytování v hotelech rodinného typu. Pronájem dvoulůžkového pokoje tak lze sehnat již zhruba od 70 eur za noc včetně snídaně.

Kdo touží po jízdě po nedotčeném „manšestru“, může za ranního rozbřesku nasednout na rolbu a z návsi v Corvaře se nechat vyvézt na horskou chatu Col Alto.

Zážitek z jízdy umocní bohatá snídaně s několika druhy místních sýrů, křupavým pečivem a italskou kávou, navíc s nezapomenutelnou vyhlídkou. Když zpoza skalnatých vrcholků vykouknou první sluneční paprsky, budete si již vychutnávat jízdu prázdným svahem dolů do údolí.

Rolba na Col Alto vyjíždí po celou zimu každé úterý v sedm a v půl osmé ráno, zážitek s jízdou na rolbě a se snídaní vychází na jednotlivce na 28 eur. Alta Badia je proslulá nejen skvělým lyžováním, ale také dobrým jídlem.

Letos poprvé se na tradičních horských chatách podávají i jídla z rukou špičkových kuchařů oceněných michelinskou hvězdou. Trasa Santa Crice Gourmet Ski Tour, která začíná buď v Col Alto nebo na Piz Sorega, vás zavede na celkem osm kulinářsky zajímavých horských chat přístupných na lyžích. Na jídelních lístcích najdete nejrůznější pokrmy kombinující tradiční kuchyni horských sedláků a mezinárodní kulinářské trendy.

Koho by ve více než dvoutisících metrech překvapila menu složená z královských krevet, humrů či dalších mořských potvůrek, dostane od místních prostou vysvětlující odpověď – celá oblast ležela před více než 250 miliony let pod hladinou moře. Dnešní podobu získaly Dolomity až před přibližně 12 tisíci lety, kdy tající ledovce odkryly špičky skal.

Kronplatz propojil jednotlivá střediska

Snad nejnavštěvovanější ze všech lyžařských středisek Jižního Tyrolska je hora vyrůstající na severním prahu Dolomit v samém srdci údolí Pustertal/Alta Pusteria. Sjezdovky na Kronplatze se z výšky 2275 metrů spouštějí do tří světových stran a tvoří 105 kilometrů dlouhou síť sjezdovek všech obtížností od červených (vedoucí například do Olangu/valdaora) až po černé tratě Sylvester a Hernegg.

K vrcholu se dostanete kabinkovými lanovkami ze tří nástupních míst – Brunecku/Brunico, Olangu a St. Vigilu. Na ně navazují další expresní lanovky a sedačky. Novinkou letošní sezony na Kronplatze je lanovka Marchner s vyhřívanými koženými sedadly, které po cestě nahoru zahřejí i ty největší zmrzlíky.

V každém z lyžařských středisek najdete také perfektně vybavené půjčovny s kvalitním vybavením a servisem (půjčení lyží včetně bot vyjde na Kronplatzu na 19,5 eur).

Od loňského roku se středisko Kronplatz přiblížilo i k lyžařskému kolotoči na Sella Ronda. Rychleji než autem vás k němu přiblíží nejprve osmisedačková lanovka vedoucí z dolní stanice v Picoleinu na jihozápadní stranu Piz de Plaies v St. Vigil a poté autobus, který vás zaveze do údolí Alta Badia u masivu Sella.

Původní obyvatelé byli Ladíni

Až do roku 1919 patřilo Jižní Tyrolsko k Rakousku. Dílem následného italského vlivu se zde v současnosti mísí středomořská a tyrolská kultura, která se odráží na lidech, jazyku architektuře i jídle. Mnohým se tak mohou zdát složité už jen názvy měst a nápisy na informačních cedulích, které jsou uváděny jak v italštině, tak i v němčině.

Ačkoliv Jižní Tyrolsko patří k Itálii, téměř 70 procent obyvatel má za první jazyk němčinu. Přibližně 18 tisíc obyvatel mluví také starým jazykem – ladinštinou – vzniklou smíšením retorománštiny a lidové latiny.

Jako turisté zaznamenáte vliv ladinské kultury především v typické ladinské kuchyni. Vyzkoušet ji můžete například v restauraci na farmě Maso Runch ve vesničce Pedraces (v údolí Alta Badia).

V nabídce nelze přehlédnout typické jihotyrolské knedlíky (Canederli) s různými náplněmi od špenátové, masové či sýrové až po tvarohovou, makovou či ovocnou. Na rozdíl od těch našich jsou ale o mnoho menší, takže vám zbude místo i na další chody.

Možná vás překvapí, že mezi tradičními ladinskými pokrmy najdete podobnost s našimi krajovými specialitami – podává se telecí guláš, vepřové koleno či bok, nebo hustá uzená polévka s masem a kroupami.

K jihotyrolským delikatesám, které vám nabídnou i v horských chatách, patří také takzvaná senná polévka či rizoto z borovice. I když názvy těchto pokrmů nezní příliš věrohodně, chutnají a vypadají skvěle – talíř polévky je podestlán čerstvým senem a vůně borovice linoucí se z rýžového talíře vydá za celý les. Na prostřeném stole nechybějí ani sklenice na víno, jehož pití i zde patří k dobrým zvykům.

Ochutnat však musíte i vinnou pálenku grappu, která nechybí na pultech žádného obchodu.

Spolu s jihotyrolským špekem může být dobrým dárkem pro vaše blízké, kteří se do Jižního Tyrolska zatím nepodívali.

UŽITEČNÍ INFO

Na webové adrese www.suedtirol.info najdete informace o cestování po Jižním Tyrolsku včetně tipů na ubytování a cenově výhodné balíčky.