„Byl jsem tam již desetkrát, ale jako etnograf chtěl bych vyrazit znovu. Nachází se tam 839 kmenů, některé ještě žijí v době kamenné, každá z vesnic je úplně jiná a mluví jiným jazykem. Chybí mi jenom peníze a zdraví, problémem může být dlouhý let," uvedl cestovatel, který se dorozumí 17 jazyky, mimo jiné jazykem papuánského kmene Kumů.

O Guineji Stingl napsal knihu Ostrovy krásy, lásky a lidojedů, „Krásy proto, že ty ostrovy jsou opravdu krásné, lásky proto, že tam jsou velcí fandové fyzické lásky a lidojedů proto, že jsme tam byl svědkem hostiny kanibalů," sdělil Stingl, který v zahraničí dohromady strávil 19 let.

Procestoval 151 zemí

Muž, který značnou část života zasvětil studiu indiánů, procestoval 151 zemí. Vydal celkem 42 knih včetně zatím poslední publikace Vudu, zombie, karnevaly, která vyšla letos. Stinglovy knihy zaznamenaly 240 vydání ve 35 jazycích.

„Jsem podle České knihy rekordů nejpřekládanější tuzemský autor. Nechci se srovnávat, ale vyšlo mi více překladů než Karlu Čapkovi, který je mimochodem mým milovaným autorem," uvedl Stingl, který za svůj největší bestseller považuje knihu Sex v pěti dílech světa.

„Když napíši knihu o pyramidách, tak si ji koupí dva důchodci. Sex v pěti dílech světa čtou všichni. Tak jako lidé na různých kontinentech mluví jiným jazykem, tak mají i jiné sexuální praktiky. Ale psal jsem to bez snahy o nějaké senzace," podotkl s nadsázkou Stingl, který napsal i několik knih pro děti, například Ukradený totem nebo Poklady piráta Morgana. „Děti jsou nejlepší čtenáři, protože vám poctivě řeknou, zda se jim to líbí nebo nelíbí," konstatoval.

Náčelník kmene Kikapú

Muž, který značnou část života zasvětil studiu indiánů, se na začátku 70. let stal náčelníkem kmene Kikapú. Ti mu dokonce dali indiánské jméno Okima, v překladu Ten, který vede. „Oblíbili si mě, možná proto, že jsem jim dal pár právnických rad. Jmenování, kterého si velmi vážím, musela řešit ambasáda a po ní ministerstvo zahraničí. Dozvěděl jsem se to shodou okolností 1. dubna, takže jsem to nebral vážně, dokud mi nezavolali z ministerstva, že s tím souhlasí. Od nich jsem aprílové vtipy nečekal," řekl Stingl.

Vědec a spisovatel, který při svých pobytech působil také na zahraničních univerzitách a vědeckých ústavech, nikdy nebyl členem žádné politické strany nebo politického hnutí. „Jsem vysloveně apolitický člověk a jestli jako etnolog něco odsuzuji, pak je to rasismus," prohlásil.