Již zanedlouho děti v Gambii usednou na kola darovaná lidmi z České republiky. Stane se tak díky projektu Kola pro Afriku, v jehož rámci bude do Gambie přepraveno prvních pět set bicyklů. Projekt Kola pro Afriku, jehož cílem je usnadnit dětem cestu ke vzdělání, vznikl vloni v únoru. Za deset měsíc se podařilo shromáždit na sedm tisíc kol. Největším problémem se ukázalo zajištění transportu do Gambie.

„Aktivity kolem projektu Kola pro Afriku se vyvíjely od počátku velmi pozitivně, téměř pohádkově. Veřejnost se zapojovala nezištně, dobrovolnicky a lidé různě vyjadřovali svou podporu, převážně darovaným kolem. Hledání partnera pro přepravu kol do Gambie se jevilo dlouhou dobu jako nejvíce náročná část projektu. S přibývajícími darovanými koly vyvstávala otázka převozu stále hlasitěji," prohlásil ředitel obecně prospěšné společnosti Kola pro Afriku Roman Posolda.

Pomocnou ruku v těchto dnech podala přepravní společnost NH – TRANS, SE. „O projektu Kola pro Afriku jsme se dozvěděli z médií. Na počátku někteří z nás darovali kolo a se zájmem sledovali jejich další osud. Když jsme se dozvěděli, že největším úskalím je samotná přeprava kol, napadlo nás: kdo jiný, než spediční společnost, která má dlouholeté zkušenosti v přepravě, by měla s převozem kol pomoci. Po několika společných jednáních vzniklo partnerství, které, pevně věříme, pomůže myšlenku pomoci dětem ke vzdělání uskutečnit a naplnit tak vysněný cíl," uvedli zástupci přepravní společnosti.

První kontejner s pěti sty koly odjede koncem února tohoto roku z centrálního skladu v Ostravě-Koblově. Po třech týdnech kombinované cesty po železnici a moři dorazí zásilka do přístavu hlavního města Gambie – Banjulu.

Kola v Gambii přijme místní koordinátor a rozdělí je dětem podle předem daných kritérií, což je vzdálenost do školy a také prospěch. „Žákům jsou však pouze zapůjčena, nestávají se jejich majetkem," doplnil Posolda.

Bicyklový nápad se zrodil v hlavách dvou mužů z Ostravy a Kroměříže – Richarda Gazdy a Romana Posoldy, kteří vloni v únoru založili obecně prospěšnou společnost Kola pro Afriku.

„Inspirací nám byly charitativní organizace v zahraničí, k jejichž projektům jsme se připojili. Vůbec jsme netušili, jakou vlnu solidarity vyvoláme. Kola darují lidé z celé republiky, někteří nám pomáhají i finančně," uvedl Posolda.