"Vyhýbejte se místům, kde se kumuluje vysoký počet osob ve vnitřních prostorách jako jsou bary, restaurace, noční podniky a tak dále a raději zůstaňte na čerstvém vzduchu," uvedlo ministerstvo.

Doporučuje také dodržovat bezpečnou vzdálenost aspoň dva metry od cizích osob. Kromě vnitřních prostor je vhodné rozestupy držet i venku, například na zahrádkách restaurací nebo na plážích. Při cestách hromadnou dopravou by lidé neměli zapomenout na roušky.

Slovinsko - Ilustrační foto
Cestovky: Ve Slovinsku je nyní několik set Čechů. Další asi dovolenou zruší

"Dodržujte zásady hygieny rukou, v případě, že nemáte po ruce dezinfekční prostředek umyjte si ruce pečlivě mýdlem a teplou vodou, a to zejména před jídlem či po cestě hromadnou dopravou," uvedlo dále ministerstvo.

Podíl nákaz ze zahraničí je zanedbatelný

V pondělí na dotaz ČTK hlavní hygienička Jarmila Rážová uvedla, že podíl nákaz, které si Češi přivedli ze zahraničí, je ve srovnání s celkovými počty pozitivně testovaných naprosto zanedbatelný. Deset a více lidí se zřejmě od začátku července do 4. srpna nakazilo jen v na Slovensku (10), v Srbsku (10) a Rakousku (23). Ministerstvo ale upozorňuje, že vzhledem k dvoutýdenní inkubační době nemusí být místo nákazy vždy jisté.

Kontroly na hranicích.
Slovinsko znovu zařadilo Česko mezi rizikové země. Cestující musí do karantény

Nejvíc nákaz ze zahraničí souvisí s Chorvatskem, které patří mezi nejoblíbenější destinace pro dovolenou. Po návratu ze země onemocnělo do 4. srpna 36 Čechů.

Epidemiolog Rastislav Maďar v Lidových novinách uvedl, že část případů souvisí s obrovskými tanečními party v Zrče na ostrově Pag. Češi tam podle něj jezdí i se specializovanými cestovními kancelářemi, onemocněli i jejich průvodci. Šéfka pražských hygieniků Zdeňka Jágrová uvedla, že tam s nimi odcestovalo v červenci 230 Čechů.