Manchester zdůraznil, že některé farmy slony brutálně týrají a jediný způsob, jak jim pomoci, je těchto služeb vůbec nevyužívat. Společnost Intrepid Travel také nedávno zveřejnila záběry, na nichž je vidět, jak je se slony zacházeno a jak krutý je proces jejich vycvičení.

Velká čínská zeď
Pobyt na Velké čínské zdi? Airbnb vyhlásila soutěž, kvůli kritice ji ale zrušila

„Slůňatům zastřelí matku, poté jsou odebrána a doslova mučena, dokud se člověku zcela nepodvolí. Zahrnuje to spoustu bití i hladovění. Stanou se z nich submisivní jedinci, kteří poté slouží jako zábavná přeprava lidí,“ uvedl Manchester.

Kruté podmínky 

Upozornění věnoval především obyvatelům Nového Zélandu, ale je určeno všem. Světová organizace na ochranu zvířat PETA uvádí, že přibližně devět procent světové populace slonů žije v Thajsku a je podrobeno těmto krutým podmínkám. Podle organizace je většina těchto slonů nelegálně převezena z divoké přírody v Myanmaru.

Zdroj: Youtube

PETA však zdůrazňuje, že nejde pouze o thajský problém. Zubožená zvířata žijí také nejvíce v jihovýchodní Asii, konkrétně v Kambodži, Vietnamu, Laosu a Myanmaru.

Spoluzakladatel Intrepid Travel v minulosti podobné výlety sám pořádal, a to až do roku 2014. Tehdy se však začal hlouběji zajímat o praxi mnoha těchto firem, které výlety na slonech pořádají.

Most Golden Bridge ve Vietnamu
Po zlaté niti v rukou Božích. Vietnam láká turisty na procházku v oblacích

"Skutečnost byla pro nás natolik deprimující, že jsme se rozhodli tento problém více pozorovat a upozorňovat na ně,“ uvedl Manchester. Jeho osobní terénní výzkum pak ukázal, že pouze šest ze 114 těchto organizací se ke zvířatům chovalo správně.

Stále palčivější problém pak zaznamenal i cestovatelský portál TripAdvisor, který se rozhodl výlety tohoto typu vůbec nenabízet. K roku 2016 pak přestalo tyto výlety na slonech poskytovat přes 160 společností. Zapojil se i Instagram. Pokud si totiž člověk vyhledá některý se zakázaných hashtagů např. #elephantride nebo #turtleselfie, ukáže se vám varovná zpráva. "Chraňte životní prostředí na Instagramu. Hledáte hashtag, který může souviset s příspěvky podporujícími ubližování zvířatům nebo životnímu prostředí."

Zájem roste

Podle ochránců přírody tento trend však přes různé snahy neklesá, ale naopak roste. „Chceme, aby turisté věděli, že většina z těchto slonů jsou odebrány od svých matek již v nízkém věku. Roky pak trpí drsným tréninkem a mají následky po celý život,“ řekl serveru BBC Jan Schmidt-Burbach, který působí jako veterinář v organizaci Wildlife.

Někteří sloni však mají štěstí a svému krutému osudu uniknou. Zachrání je totiž pracovníci rezervací a přírodních parků. Jedním z nich je park v thajském Čiang Mai. Ani poté však nemají zvířata vyhráno. „Někteří ze slonů, které zachráníme, byli otroky lidí šest i sedm dekád. Více než 80 procent z nich má velké psychické problémy, stojí netečně jako zombie, jiní jsou zase rozzlobení a agresivní,“ uvádí zakladatel parku Lek Chailert.

Velká čínská zeď
Pobyt na Velké čínské zdi? Airbnb vyhlásila soutěž, kvůli kritice ji ale zrušila

Podle něj se s těmito, pro některé posvátnými zvířaty, zachází jako s otroky. Manchester doufá, že turisté, kteří si na dovolené vyjížďky na zvířatech nenechají ujít, nakonec prozřou a do budoucna tento nešvar zcela zmizí. Výzkum organizace na ochranu zvířat World Animal Protection totiž ukázal, že mnoho lidí souhlasí, aby se cestovní agentury vyhýbaly promování atrakcí, při nichž trpí zvířata.

Jen akreditované parky a rezervace

"Prostě neexistuje žádný způsob, jak jezdit na slonovi bez toho, aby člověk nějakým způsobem k této krutosti přispíval," řekl serveru LADbible Charlie Stone, spoluzakladatel britské stránky Backpacker Bible, která se věnuje zodpovědnému cestování. 

Organizace PETA má tak jednu radu. Nenavštěvovat tato místa a chodit jen do specializovaných a akreditovaných parků a rezervací. Jedním takovým je také útulek Boon Lottova Sloní svatyně v Thajsku. "Místo toho, abyste jezdili na jednom slonovi, můžete jich vidět mnoho na jednom místě a v jejich přirozeném prostředí. Oceníte také úžasnou práci místních pracovníků, kteří se zachráněným slonům věnují," uvádí PETA. Lidé zde tak přijdou do blízkého kontaktu se zvířaty bez toho, aby jim ubližovali.

Sardinie
Není to suvenýr, ale krádež. Sardinie bojuje proti turistům, kteří berou písek