„Jsou tam zvláštní vchody z nádvoří zámku. Je to ve stejném režimu jako galerie," zmínil kastelán zámku Richard Svoboda. Druhé květnové pondělí otevře také výstava Tajuplný svět v Žabím sklepě ve valtickém zámeckém parku. Hlavní prohlídkový okruh zpřístupní návštěvníkům 25. května.

Lázně Velké Losiny - lázeňský komplex Eliška.
V pokoji po jednom, u jídla odstup. Lázně s omezeními obnoví provoz

Od června si pak turisté prohlédnou nový okruh – Apartmán knížete Františka I. z Liechtensteinu. „Jedná se o připomenutí vlády posledního knížete, který na zámku bydlel. Zemřel v roce 1938,“ řekl Svoboda. Další knížata už žila ve Vaduzu.

Knížecí byt je poslední částí druhého podlaží zámeckého paláce, která dosud nikdy nebyla zpřístupněna lidem. „Deset místností je vybavených jako jeho byt, aby připomínaly dobu jeho vlády. Součástí okruhu bude i pohled a vstup do panské oratoře i vstup na balkon s výhledem na park,“ přiblížil Svoboda.

Příchozí si prohlédnou také několik vzácných uměleckých předmětů ze sbírek seniorů liechtensteinského knížecího rodu shromažďovaných ve Valticích už od půlky sedmnáctého století. Raritou je barokní malba na skle zobrazující svatého Filipa při křtu etiopského komorníka. Hnědé pigmenty obrazu chrání vrstva plátkového zlata.

Zámek prošel opravami

Na otevření nového okruhu už se těší třeba Markéta Gálová z Podivína. „Na zámku, už jsme byli, ale budeme rádi, když uvidíme něco nového. Lidé se dozví více z lichtenštejnské historie,“ poukázala.

Nový venkovní areál Aqualandu Moravia.
Aqualand otevře za měsíc. I s novým 242metrovým tobogánem, kde se jezdí do kopce

Délka prohlídky bude pětatřicet minut, zúčastnit se jí smí maximálně čtrnáct lidí. Vstupné vyjde na 120 korun.

Když byl zámek zavřený, pokračovaly tam stavební práce. „Doděláváme opravy křídla, kde se nachází hotel. Opravujeme Belveder," přiblížil Svoboda úpravy areálu.